Objavljeno: 26.2.2002

Adobe predstavlja Photoshop 7.0

Adobe je predstavil novo različico programa Photoshop, najbrž najbolj priljubljenega slikarskega orodja za profesionalno in polprofesionalno rabo. Sedma različica prinaša nekaj novih orodij, nov raziskovalec slik, številne izboljšave jedra in podporo za nove operacijske sisteme Windows XP in Mac OS X.

Photoshop 7.0 končno prinaša nov raziskovalec in pregledovalnik slik, kakršnega poznajo že domala vsi tekmeci. S pomočjo tega modula je mogole videti pomanjšane predoglede slik, zraven njih pa tudi številne koristne tehnične podatke, kot so ločljivost, barvna globina in stopnja kompresije. Med drugimi zna ta modul prikazati tudi podatke EXIF, ki jih ustvarijo in shranijo v slikah sodobni digitalni fotoaparati. S pomočjo teh je mogoče ugotoviti datum in čas nastanka slike, podatke o osvetlitvi in druge metapodatke.

Kar nekaj novosti je tudi pri samih slikarskih orodjih. Zdravilni čopič (Healing Brush) je novo orodje, ki zelo pomaga pri čiščenju prask, smeti, bleskov in drugih motenj v fotografijah. S primernimi nastavitvami lahko celo zbrišemo gube na sliki obraza in drugo. Ob tem ohrani senčenje, osvetlitve in vzorce okolice. Photoshop 7.0 je dobil tudi nova orodja za bolj kreativno slikanje, kot je oponašanje pastelnih barv in krede. Z novimi posebnimi učinki lahko uporabljamo vnaprej določene vzorce, kot je trava in listje, z modulom Pattern Maker pa lahko ustvarimo tudi sami nove. Izboljšano je dosedanje orodje Liquify za nadzorovano popačenje slike.

Poleg osrednjega programa Photoshop so pri Adobeu prenovili tudi priloženi spletni slikovni urejevalnik ImageReady. Nova različica podpira boljšo kompresijo slik ob ohranitvi enake kvalitete, nove palete, ki združujejo doslej razmetane in ločene funkcije (navigacijske tipke, animacije, razrezi, slikovna območja), nova pa je tudi podpora za slikovni zapis WBMP, uporaben za ročne računalnike in mobilne telefone.

Za bolj učinkovito skupinsko delo zna Photoshop delati v tandemu z slikovnim strežnikom Adobe AlterCast, podpira pa tudi zapis XMP (Extensible Metadata Platform), ki odpira grafični zapis za univerzalno spletno rabo in izmenjavo podatkov. Seveda pa je še naprej ena od udarnih lastnosti vse tesnejše sodelovanje z drugimi paketi proizvajalca, kot sta slikarski program Illustrator in program za namizno založništvo InDesign.

Adobe bo Photoshop 7.0 poslal v prodajo v drugem četrtletju, pričakovana prodajna cena pa je 610 dolarjev z polno različico in 150 dolarjev za nadgradnje s prejšnjih različic.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji