Objavljeno: 5.4.2005

Adobe prenavlja svoje glavne izdelke

Podjetje Adobe je predstavilo nove različice domala vseh svojih izdelkov za kreativno oblikovanje, ki so zbrani tudi v novem paketu Creative Suite 2. Novi različice so tako na voljo za slikarski paket Photoshop, risarski program Illustrator, paket za namizno založništvo InDesign, spletni urejevalnik GoLive in še nekaj manjših programov. Nove programe označuje pripona CS2 v imenu izdelka. Vsi izdelki imajo nekaj skupnih novosti, kot sta Adobe Bridge, namenski raziskovalec za delo z grafičnimi datotekami in storitev Adobe Stock Photos, prek katerega lahko uporabniki kupijo avtorsko grafično gradivo po dejanskih potrebah.

Novi Photoshop CS2 prinaša prilagodljive menuje, nove učinke in dodana orodja, zlasti za profesionalne uporabnike. Zagovorniki digitalne fotografije bodo cenili izboljšano podporo za datoteke RAW širokega spektra aparatov, s čemer je mogoče zagotoviti prenos slik z največjo možno kakovostjo. Photoshop CS2 zna tudi obdelovati slike z 32-bitno globino, kar je zanimivo predvsem pri animacijah s 3D grafiko. Photoshop glede tega celo omogoča ogled slike na TV zaslonu s priključkom na napravo prek vmesnika firewire. Nova sta učinka Vanishing Point, ki predmetom doda nastavljivo perspektivo, ter Image Warp, ki pričara gibanje. Izboljšali so tudi orodje za popravljanje napak v slikah (image healing) ter delovanje nekaterih drugih orodij.

Photoshop CS2 podpira številne zanimive nove učinke.

Illustrator CS2 želi ostati številka ena med vektorskimi risarskimi programi z novimi orodji za kreativno ustvarjanje. V ta namen so razvili orodje Live Trace, ki omogoča samodejno, hitro in natančno pretvorbo rastrskih slik v vektorske, Live Paint pa omogoča risanje s posnemanjem naravnih risarskih sredstev, kar lahko pričara bolj umetniški videz. Novost je tudi podpora za standard SVG-t (SVG Tiny), ki omogoča, da lahko vektorske risbe prikazujemo tudi na mobilnih napravah z malim zaslonom. Izboljšali so tudi uporabniški vmesnik, ki ima nove palete s kontekstno izmenljivimi orodji. Omeniti še velja, da zna Illustrator izvoziti risbe v zapise PDF/X in Macromedia Flash.

Novi Illustrator CS2 podpira precej bolj kakovostno vektorizacijo slik in skic.

Tretja novost je InDesign CS2, ki prinaša obilico novosti za lažje in bolj učinkovito namizno založništvo. Adobe je večino opravil pohitril, dodali pa so nova orodja za organizacijo in nadzor poteka dela pri še tako zahtevnih publikacijah. Oblikovalec lahko zdaj nastavitve (za pisave, grafiko, besedila) shrani kot predmetne lastnosti in jih pozneje hitro prikliče za uporabo. Posamezne predmete v projektu lahko tudi izvozimo in pozneje vnovič uporabimo ali pa posredujemo drugim. Skupinsko delo je omogočeno tudi s tesnim sodelovanjem z ločenim programom InCopy CS2. InDesign zna tudi znatno bolje kot predhodne različice prebirati datoteke XML.

Orodje za namizno založništvo InDesign CS2 omogoča bolj učinkovito pripravo zahtevnejših publikacij.

Zadnja večja novost je program GoLive CS2, ki prinaša povsem nova orodja za delo s stilnimi stranmi CCS. Dodana je tudi prenovljena podpora za mobilne naprave, ki vključuje tudi programske simulatorje za hitro preverjanja spletnih strani na ciljni napravi. Program se tesno povezuje z drugimi programi družbe Adobe, podpira pa tudi večji nabor večpredstavnih vsebin, med drugim grafiko SVG-t in video posnetke MPEG-4 ter 3GPP.

Novi GoLive CS2 podpira lažjo pripravo in simulacijo prikaza vsebin za mobilne naprave.

Kot že rečeno so vsi programi na voljo tudi v kompletu Creative Suite 2, ki je na voljo v različicah Standard in Premium. Slednji poleg glavnih treh izdelkov (Photoshop, Illustrator in InDesign) vsebuje tudi pakete GoLive, Acrobat in Verison Cue. Cena prvega je 900 dolarjev, za drugi paket pa je treba odšteti 1.200 dolarjev. Vsi programi so na voljo tako za operacijske sisteme Microsoft Windows, kot tudi Apple MacOS X.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji