Objavljeno: 14.7.2003

Adobe z novim paketom Premiere prekinja podporo Macom

Podjetje Adobe Systems je napovedalo nove različice programske opreme za urejanje videa, a tokrat zgolj za okolje Windows. Pri Adobu so sicer doslej veljali za enega glavnih podpornikov družbe Apple in računalnikov Mac, vendar bi se utegnile stvari spremeniti. Njihov novi video urejevalnik Premiere Pro bo namreč deloval samo v Microsoftovem operacijskem sistemu Windows XP, za Mac OS pa kljub dolgoletni podpori ne bo več na voljo.

No, pri Adobu so sicer ponudili hkrati z novim Premierom tudi novo različico paketa After Effects 6.0, ki je na voljo za oba OS, novi program Audition, prej znan kot Syntrillium Cool Edit Pro, pa bo na voljo samo za Windows, prav tako kot zbirka programov Adobe Video Collection, ki bo vsebovala vse omenjeno in še program za pripravo DVD-jev Encore DVD.

Pri družbi Adobe trdijo, da so program Premiere Pro sprogramirali znova in da se jim enostavno ne izplača pripraviti različice za Mac OS, še posebej, ker ima Apple tudi svoj namenski program za montažo videa Final Cut Pro. Podobno, kot je Adobe umaknil svoje programe za Applov Mac OS, bo naredil tudi Microsoft - brskalnika Internet Explorer ne bodo več razvijali za to platformo, saj so se pri Applu odločili ponuditi svoj brskalnik Safari.

Novi Adobeov Premiere Pro bo sicer na voljo za 700 dolarjev, After Effects 6.0 za 1000 dolarjev in Audition za 300 dolarjev. Adobe Video Collection Professional Edition, ki vsebuje tudi Photoshop in After Effects Professional Edition pa bo naprodaj za 1500 dolarjev.

http://www.adobe.com

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji