Objavljeno: 8.9.2006

Ajas iz drugega hleva

Spletni mojster Craig Nuttall je z uporabo že dolgo poznanih tehnik skriptnega programirjanja oznanil asinhrono spletno izmenjavo naslednjega rodu ali -- kot se je sam izrazil -- razviti Ajax.

Kot pri njegovem navdihu, izvirnem Ajaxu, ne gre za revolucionrano novost tmeveč zgolj za izvirno rabo obstoječih tehnik. Ajax temelji na izkoriščanju gradnika XmlHttp, ki pa ima veliko omejitev. Zaradi varnosti se ta gradnik lahko pogovarja zgolj s spletnimi naslovi z istega strežnika, od koder so same strani. To precej omeji njegove sposobnosti, še posebej za spletne mojstre, ki niso vešči kodiranja na strežniku ali pa jim je ta iz takšnih ali drugačnih razlogov nedostopen.

COWS-Ajax (Changeable Origin Web Services) deluje nekoliko drugače. Namesto zgoraj omenjenega gradnika uporablja vstavljanje vozlišč v drevo DOM, kar je prav tako že dolgo znana tehnika javascripta. Vozlišče, ki ga COWS-Ajax vstavi, pa je kar skripni blok (), katerega izvir (naslov URL) je lahko tudi z drugega spletišča. Na ta način je temeljna omejitev Ajaxa presežena.

Kaj skriptni blok potem na strani počne, je pač odvisno od njegove kode, ampak na vsak način so s tem odprta vrata do razpoložljivih storitev, ki jih ponujajo spletne strani od vsepovsod. Kot nekak dokaz zmogljivosti je Craig razvil storitev SpellingCow, ki zgolj z vrstico v javascriptu omogoča dodajanje angleškega črkovanja na poljubno spletišče. Še več, izdelal je tudi favelet/scriplet, vrstico kode, ki jo lahko dodamo med prilubljene zaznamke, ki nam črkuje vnosno polje na poljubni spletni strani, ki jo ravnokar pregledujemo. Za radovedne, skriptna koda je videti takole:

var s = document.createElement('SCRIPT'); s.src = 'http://buttercup.spellingcow.com/spell/scayt'; s.type='text/javascript';; document.getElementsByTagName('HEAD')[0].appendChild(s);

Vsekakor zanimiva ideja, vsaj dokler nove, strožje varnostne omejitve brskalnikov ne prepovejo skript, ki izvirajo iz drugih spletišč.

http://cows-ajax.sourceforge.net/

http://www.spellingcow.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji