Objavljeno: 19.3.2004

Alderwood in Grantsdale tik pred vrati

Skoraj vsi večji proizvajalci osnovnih plošč so na CeBITu predstavili modele osnovnih plošč z enim izmed novih Intelovih sistemskih naborov, ki sta zaenkrat znana še pod razvojnima imenoma Alderwood in Grantsdale. Nova sistemska nabora bosta prinesla kar nekaj novosti in podporo nekaterim novim tehnologijam.

Najbolj opazen je verjetno prehod na novo procesorsko podnožje, Socket 775. Podnožje ima, kot že ime pove, 775 nožic, njegova posebnost pa je, da so nožice nameščene na osnovni plošči, ne na procesorju. Praktična posledica tega je predvsem v tem, da je zlomljena nožica tako napaka na osnovni plošči, ne na procesorju, tako da moramo v primeru tovrstne poškodbe garancijo uveljavljati pri proizvajalcu oziroma prodajalcu osnovne plošče. Vodilo AGP je na novih ploščah zamenjalo vodilo PCI Express. Vtičnica, ki ponuja hitrost 16x, je namenjeno priklopu grafične kartice. Za priklop ostalih naprav je na voljo še nekaj vtičnic PCI Express 1x (največ štiri), vsi proizvajalci pa so na plošče vgradili tudi nekaj vtičnic PCI. Tako ATI kot nVidia sta s svojimi partnerji že predstavila prve različice.

Nova sistemska nabora bosta podpirala pomnilnik DDR II. Prvi pomnilniški moduli so že na voljo, velika prepustnost, ki jo ta pomnilnik omogoča, pa bo v navezi z visokimi takti delovanja vodila poskrbela za precej izboljšan prenos podatkov iz pomnilnika v procesor in obratno. Grantsdale bo podpiral tako pomnilnik DDR kot DDR II, medtem ko bo na ploščah z naborom Alderwood moral biti nameščen pomnilnik DDR II. Sistemski nabor bo v najbolj zmogljivi različici podpiral do štiri priključke SATA, na katerih bomo lahko postavili diskovna polja RAID 0, 1 in 0+1. V sistemski nabor bo vgrajena tudi podpora brezžičnim omrežjem 802.11a/b/g, medtem ko bo gigabitni omrežni priključek ločen od sistemskega nabora in z njim povezan preko vodila PCI Express.

Osnovne plošče, procesorji, grafične kartice PCI Express in pomnilnik DDR II, ki bodo tvorili novo zaokroženo celoto pri osebnih računalnikih, naj bi bili na voljo že v kratkem. Končne oznake novih naborov še niso znane, bo pa označevanje sledilo dosedanjemu Intelovemu poimenovanju izdelkov. Nabore s podporo novim procesorjem pa sta že napovedala tudi SiS in VIA.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji