Objavljeno: 1.8.2002

Ali AOL pripravlja revolucijo pri pretočnih prenosih?

Iz internetnega giganta AOL Time Warner je pricurljala novica, da naj bi pripravljali revolucionarno tehnologijo, ki bi lahko znatno pohitrila prenos zvoka in videa v pretočnih zapisih preko spleta. Čeprav je to osnovni cilj, pa kaže, da bi lahko tehnologija pod razvojnim imenom Ultravox pripomogla k hitrejšemu prenosu velikih datotek nasploh.

Ultravox naj bi bil skupek novih zapisov za pretočne medije in tehnologije stikal, ki tvorijo internet. Po neuradnih napovedih iz razvojne skupine naj bi Ultravox omogočal prenos kakovostnega video posnetka za 10 tisoč uporabnikov iz enega samega stikala, medtem ko danes dražja omrežja omogočajo največ 1000 uporabnikov na eno stikalo.

Za razvoj Ultravoxa naj bi skrbela razvojna skupina iz podjetja Nullsoft, ki ga je AOL prevzel leta 1999, sicer pa so bolj znani kot avtorji najbolj priljubljenega predvajalnika MP3 za računalnike, Winamp. Prvi projekt, ki ga Nullsoftovo razvojno moštvo ravno dokončuje se imenuje Wasabi in omogoča delovanje algoritma na različnih operacijskih sistemih, služil pa bo tudi kot jedro novega Winampa, ki je še v razvojni različici.

Uporaba pretočnih zapisov za oddajanje zvoka in videa preko spleta sicer pridobiva na popularnosti, vendar zaradi mnogih prekinitev, do katerih pride zaradi občasno bolj zgoščenega internetnega prometa, še ne omogoča dolgo napovedovanih storitev, kot je denimo video za zahtevo. Vsi ponudniki pretočnih zapisov se trudijo z izpopolnjevanjem zapisov, pri čemer vodita Real Networks z sistemom RealVideo in Microsoft z Windows Media Video. AOL je doslej za spletne prenose uporabljal Realov zapis, vendar se Real zmerom bolj uveljavlja tudi kot ponudnik vsebin, kjer seveda AOL-u odžira posel. Vendar pa so tako Microsoftove kot Realove izboljšave bile bolj kozmetični popravki kot pa revolucija, ki jo lahko sproži AOL.

http.//www.aoltw.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji