Objavljeno: 23.7.2002

Ali lahko največji ameriški bankrot prinese internetni mrk?

WorldCom, drugo največje ameriško telekomunikacijsko podjetje, ki je preko svojega podjetja MCI Group imelo sloves največjega ponudnika medkrajevnih in mednarodnih pogovorov, preko UUNeta pa je bilo sinonim za svetovno omrežje, je pristalo v stečaju. Iz katerega sicer namerava, po beseda direktorja Johna Sidgemorja, v letu dni priti močnejše kot kadarkoli, vendar večina analitikov meni, da so takšne izjave bistveno preveč optimistične, predvsem zaradi zapletene lastniške strukture podjetja in same višine dolgov, ki znašajo 40 odstotkov vrednosti podjetja.

Tekom stečajnega postopka namerava WorldCom poslovati kot običajno in zagotavljati svojim strankam isti nivo kakovosti storitev. To je zagotovo primarna naloga vodstva, ki bo kljub temu moralo odprodati nekatere dele podjetja, število odpuščenih pa naj bi znašalo okrog 17 tisoč, od skupno več kot 80 tisoč zaposlenih. Kakovost storitev je pomembna predvsem zaradi pogodb z velikimi strankami, ki lahko v primeru padca kakovosti brez kazni prekinejo pogodbo in zamenjajo ponudnika dostopa do interneta. WorldCom trenutno obvladuje okrog polovico celotnega svetovnega internetnega prometa in padec v številu strank bi sedaj podjetje najbolj prizadel. Dobra stran stečajnega postopka je tudi dejstvo, da WorldComu sedaj ni treba plačevati obresti na dolgove, saj so samo ti znašali 2 milijardi dolarjev letno. Skupaj s posojili v nekako isti višini, ki so podjetju že obljubljena, ima WorldCom tako dovolj kapitala, da plačuje zaposlene in dobavitelje ter poskrbi za prestrukturiranje.

Kakšno natančno bo to prestrukturiranje pa vodstvo še ni odločilo. Analitiki špekulirajo, da bo WorldCom zagotovo obdržal svojo najbolj vročo in trdno infrastrukturo, torej omrežje UUNet in s tem ostal glavni, ali pa vsaj eden izmed glavnih igralcev na področju dostopa do interneta. Pod WorldComovo streho bo najverjetneje ostali tudi mednarodni klici preko MCI Groupa in omrežje pozivnikov SkyTel, medtem ko bodo izgubarski Compuserve in tuja podjetja najverjetneje odprodali.

Z največjim stečajem v zgodovini ZDA se je vsaj zaenkrat srečno končal še en računovodski škandal, ki je ponovno pretresel ZDA in vse svetovne borze. Vodstvo podjetja, predvsem nekdanji generalni direktor Bernie Ebbers in finančni direktor Scott Sulivan, ob pomoči sedaj že zloglasne računovodske hiše Arthur Andersen, je prikazovalo poslovanje podjetja za leto 2001 in prvo četrtletje 2002 kot dobičkonosno, čeprav temu dejansko ni bilo tako. Bistvo težav je predstavljalo dejstvo, da so nekateri tekoči stroški v višini štirih milijard dolarjev, denimo najemi linij, bili navedeni kot dolgoročne investicije in se torej niso šteli k izgubi. S stečajem pa je tudi konec sanj nekdanjega dolgoletnega direktorja Ebbersa, ki je zgradil WorldCom s serijo prevzemov, a velikana na koncu ni znal pripeljati v črne številke.

Hkrati s stečajem WorldComa so ameriške agencije za reguliranje trga pozvale okrog 200 največjih podjetij naj jim ponovno predložijo računovodske izkaze, saj je po Enronu in Xeroxu WorldCom že tretje veliko podjetje, ki je pravzaprav lagalo državi in svojim delničarjem.

Ob vsej zmedi v ZDA, pa je v Evropi situacija na trgu omrežij še hujša, saj je - sicer povsem regularno - propadel največji evropski ponudnik širokopasovnih omrežij KPNQwest, otrok nizozemskega telekomunikacijskega giganta KPN in ameriškega ponudnika omrežij Qwest Telecomunications. Bivše vodstvo skuša odprodati vso premoženje, vendar kupci, vključno s samim KPN-jem niso pripravljeni ponuditi ravno veliko. Kot kaže si bosta največje evropsko omrežje tako razdelila KPN in švedska Telia, morda pa bo kmalu naprodaj tudi UUNetovo.

http://www.worldcom.com

http://www.kpnqwest.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji