Objavljeno: 22.3.2000

Alias|Wavefront Maya 3

Alias|Wavefront, podjetje v lasti družbe SGI, je predstavilo novo različico vrhunskega programskega paketa za trirazsežno projektiranje in animacijo z imenom Maya 3. To je že peta različica paketa za profesionalno animiranje, izdelavo učinkov za filmsko industrijo, televizijsko produkcijo in izdelavo sodobnih trirazsežnih računalniških iger. Z novo različico proizvajalec uvaja tehnologijo Trax, ki omogoča hitrejšo animacijo scen z obsežnim gibanjem predmetom ali združevanje več animacij v eno.

Tehnologija Trax bo še posebej dobrodošla pri razvijalcih iger, saj lahko razvijalci lažje opravljajo drobne popravke in puščajo izvirnik nespremenjen. Tako lahko pri igrah pripravimo več različic animacij, ki se bodo odražale v različnih okoliščinah delovanj igre. Trax naj bi koristno uporabili tudi v videoprodukciji, zlasti tam, kjer je treba na animacijah pogosto opravljati spremembe.

Trax pa ni edina novost. Maya 3 vsebuje povsem nov postopek za delo z mnogokotniki, ki je bolj učinkovit s stališča porabe pomnilnika, pa tudi časa, potrebnega za obdelovanje. Nova različica poleg tega razširja hierarhični model predmetov, ki je zdaj tesneje povezan s cevovodom za animacijo in senčenje, kar pomeni dodaten prihranek na času.Odslej je preprostejše delo s teksturami, novi urejevalnik Bezierjevih krivulj pa omogoča lažje upodabljanje zaobljenih površin, kakršne srečujemo v najsodobnejših igrah, kjer grafika ni več nazobčana.

Tu so še nova orodja za mehkejše prehajanje med posnetki, orodje za časovno raztezanje in stiskanje posnetkov, nov sistem filtriranja podatkov ter učinkovit sistem za dodajanje zmožnosti programa prek dodatnih modulov. Nova so tudi delovna okna in izboljšave v uporabniškem vmesniku, ki omogoča hitrejše delo z zapletenimi predmeti.

Maya 3 bo tudi v bodoče na voljo za operacijske sisteme SGI Irix in Windows NT, v prodaji pa bo od poletja in sicer v treh različicah: Maya Complete 3, ki vsebuje vsa orodja za projektiranje, animacijo in podporo za skriptni jezik MEL (cena 7500 dolarjev, vse cene veljajo za ZDA), Maya Unlimited 3, ki vsebuje vse, kar je v modulu Maya Complete 3, pa še dodatke Maya Live, Maya Fur, Maya Cloth ter podporo za napredno projektiranje in paketno senčenje (skupno 16.000 dolarjev), zadnji pa je Maya Builder 3, namenjen pretežno izdelovalcem iger, vsebuje pa module, kot so Trax, Artisan Paint Textures, vse za okrog 3000 dolarjev.

http://www.aliaswavefront.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji