Objavljeno: 17.10.2024 07:00

Amazon bo svoje centre poganjal tudi z malimi jedrskimi reaktorji

Amazon je podpisal tri pogodbe s ponudniki modularnih jedrskih reaktorjev, s čimer se pridružuje čedalje daljšemu seznamu podjetij, ki se ozirajo po novih virih energije za čedalje požrešnejše podatkovne centre. Amazon bo za zdaj financiral izvedljivostne študije gradnje in uporabe malih modularnih reaktorjev (SMR).

Po pogodbah bo na koncu Amazon imel tudi pravice do odkupa elektrike, ki bo proizvedena s štirimi takšnimi reaktorji. Gre za reaktorje s kapaciteto 80 MW, Energy Northwest kot pogodbeni partner pa bo imel možnost postaviti skupno dvanajst takšnih reaktorjev, ki imajo skupno moč 960 MW. Krška nuklearna zmore okrog 660 MW.

Razvoj SMR-jev intenzivno poteka, trenutno pa v ZDA komercialno še ne obratuje noben. A v prihodnosti bodo potrebe po dodatni energiji rasle, saj se bo do leta 2030 poraba podatkovnih centrov potrojila. Zato velikani podpisujejo pogodbe za razvoj SMR. Google je le nekaj dni pred Amazonom najavil podpis pogodbe s Kairos Power, lani pa je to storil še Microsoft. Prihodnost bo torej jedrska, a v obliki nove tehnologije SMR, ne pa velikih reaktorjev, kot se uporabljajo danes.

Reuters

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji