Objavljeno: 6.9.2012

Amazonov frontalni napad

Amazon je na dolgo pričakovanem dogodku razkril cel niz novih izdelkov na področju tabličnih računalnikov, bralnikov elektronskih knjig in spremnih storitev. V nasprotju z neuradnimi namigi glavna novosti ni tablični Kindle Fire z 10,1-palčnim zaslonom, temveč tablica z manjšim, 8,9-palčnim zaslonom, ki pa ima kaj pokazati. Ob manjšem zaslonu namreč nudi ločljivost kar 1920 x 1200 pik (polna ločljivost HD) ali drugačne povedano, zaslonsko gostoto 254 pik na palec. To je sicer rahlo manj kot pri iPadu tretje generacije (264 pik na palec).

Novi paradni Kindle Fire HD je debel 8,8 mm in tehta 566 gramov, posebnost pa je zaslonski premaz, ki menda bistveno zmanjša odsev svetlobe v primerjavi z drugimi tablicami. Poganja ga procesor TI OMAP 4470, premore stereo zvočnike, video kamero ločljivosti HD, HDMI izhod in prvič med tablicami - WiFi podsistem s tehnologijo MIMO in dvojnim frekvenčnim območjem delovanja (2,4 in 5 GHz). Za 16 GB različico bo treba odšteti 299 dolarjev, kar je kar zanimiva cena glede na zasnovo. Novembra, ko pride v prodajo, bo na voljo tudi model Kindle Fire HD s podporo za omrežja LTE. Toda zanj bo treba odšteti že kar zajetnih 499 dolarjev, čeprav bo ta imel 32 G velik pomnilnik in vsaj v ZDA, vključen mesečni prenos prek omrežja LTE v višini do 250 GB (po naših podatkih je to vrednost 15 dolarjev mesečno).

Druga novost je prenovljeni Kindle Fire HD s 7-palčnim zaslonom (1280 x 800 pik). Novinec ima še za 44% hitrejši procesor, 1 GB velik pomnilnik in novo video kamero. Kar je morda najbolj pomembno - Amazon bo tablico prodajal po rekordno nizki ceni - le 159 dolarjev, kar je 40 dolarjev manj kot denimo Googlov Nexus 7, da ne govorimo o iPadih.

Toda to še ni vse. Naslednja novost je bralnik Kindle Paperwhite, ki prinaša s sprednje strani dodatno osvetljen zaslon E-ink (da lahko beremo v temi), povrh vsega občutljiv na dotik. Zaslon nudi 25% boljši kontrast in gosto kar 212 pik na palec, kar je 62% bolje kot pri dosedanjem bralniku. Debel je 9,1 mm, vgrajeni akumulator pa menda zadostuje za kar osem tednom tipične rabe. Cena bralnika z vmesnikom Wi-Fi je 119 dolarjev, z vmesnikom 3G pa 179 dolarjev. Zadnja strojna novost je klasični bralnik Kindle, oziroma najmanjši model, ki zdaj stane le še 69 dolarjev. Vsi novi bralniki bodo na voljo že sredi septembra.

Ob obilnih novostih pri strojni opremi, je Amazon prikazal še nekaj trikov pri programih in storitvah. Whispersync for Voice je novo orodje za sinhronizacijo, ki zna nadaljevati na pravem mestu, ne glede na to, ali smo denimo knjigo najprej poslušali v avtu (zvočna knjiga) in nato nadaljevali z običajnim prebiranjem besedila iz zaslona. Amazon je tudi omenil Whispersync for Games, ki bo omogočal izdelavo iger, pri katerih bomo lahko nadaljevali na drugem računalniku na istem mestu, kjer smo ostali.

Druga tehnologija, ki jo Amazon postavlja v ospredje je X-Ray in sicer v dveh pojavnih oblikah. X-Ray for Movies omogoča, da med predvajanjem filma ob pritisku na premor dobimo na zaslon vse podatke o filmu, igralcih in drugih podatkih (osnova so informacije iz baze IMDB). X-Ray for textbooks pa med premorom pri branju knjig omogoča vpogled v razne slovarje.

Zadnja novost je namenjena otrokom. Kindle FreeTime je poseben režim delovanja tablic Kindle Fire HD, pri katerih so vsebine in možnosti omejene in primerne za rabo pri otrocih. V tem načinu posebni filtri onemogočajo dostop do vsebin (lokalnih in na internetu) in bi jih lahko primerjali z uporabniškimi profili ali računi, kot jih poznamo na klasičnih računalnikih.

http://www.amazon.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji