Objavljeno: 22.4.2011

Amazonov oblak na kolenih

Amazonove storitve v oblaku so v četrtek doživele doslej največji izpad delovanja. Po podatkih spletnih opazovalcev so zaradi težav pri delovanju nekatere priljubljene storitve, kot so Quora, Reddit in Foursquare, bile nedosegljive tudi 11 ur. Večina storitev, ki temeljijo na Amazonovi storitvi Elastic Compute Cloud (EC2), je obiskovalcem po večminutnem čakanju vrnila napako zaradi nedosegljivosti.

Iz prvih poročil je razvidno, da je bila težava v Amazonovih podatkovnih centrih pri storitvi Elastic Block Storage (EBS). Kot kaže je prišlo do težave pri zrcaljenju podatkovnih nosilcev, zaradi česar je količina prostora v danem trenutku zmanjšala pod minimalno mejo, od tu dalje pa upravljavci niso mogli dovolj hitro dodajati dodatne zmogljivosti, kar je povzročilo preobremenitev celotnega sistema.

Ker gre za izpad na zelo osnovnem nivoju, je napaka vplivala na cel niz drugih storitev, tako Amazona, kot drugih partnerjev. Tokratni incident meče temno luč na Amazon, pa tudi koncept storitev v oblaku v celoti. Doslej je veljalo, da zaradi številnih mehanizmov in postopkov do česa takega skoraj ne more priti, v praksi pa se je pokazalo, da so kljub vsemu ukrepom še vedno mogoči izpadi, ki se merijo v dolgih urah nedelovanja sistema. Posledice in razprave o temu so bodo najbrž sledile še v naslednjih dnevih.

http://www.amazon.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji