Objavljeno: 29.6.2003

AMD Athlon 64 do konca 2004 z oznako 4300+

AMD bo po septembrski predstavitvi procesorjev Athlon 64 hitro nadaljeval z razvojem predvsem s ciljem zniževanja proizvodnih stroškov. Nedavno je HP pri napovedi svojih bodočih računalnikov posredno razkril, da bo prvi Athlon 64 na voljo z oznako 3100+, kar naj bi po zmogljivosti ustrezalo trenutnim Pentiumom 4 s taktom 3,2 GHz. Sočasno bodo najbrž predstavili tudi izvedbo z oznako 3400+, ki bo morda zopet skočila na hitrostni vrh procesorjev x86. AMD nato do konca leta načrtuje še različico 3700+, za drugo polovico 2004 pa je cilj doseči oznako 4300+.

Še bolj pa so zanimiva prizadevanja AMD-ja, da bi znižal proizvodne stroške svojih izdelkov. Prvi Athloni 64 naj bi imeli dugonivojski predpomnilnik velikosti 1 MB, vendar naj bi še pred koncem leta velikost predpomnilnika zmanjšali na 256 MB, ob tem pa zadržali enako hitrostno raven. AMD namreč razvija novi algoritem, ki bo precej bolj učinkovito izkoriščal predpomnilnik na voljo, zato ga je potrebnega manj. Manjši predpomnilnik seveda prinaša precej manjše stroške, pa tudi manj možnosti za napake v proizvodnji.

Pri AMDju menda pripravljajo enak prijem pri načrtovanju bodočih različic današnjih 32-bitnih Athlonov XP. Medtem, ko imajo današnji procesorji z nekoč delovnim imenom Barton 512 KB velik predpomnilnik, naj bi imeli naslednji, z delovnim imenom Thorton, le še 256 KB velik predpomnilnik, tako kot je bilo pri AMDju nekoč. Zanimivo je tudi razmišljanje, da bi lahko AMD v izdelke Thorton preprosto spremenil procesorje Barton z izključitvijo polovice predpomnilnika, morda tistega, ki ima proizvodno napako. Pri AMDju te podatke seveda za zdaj zanikajo.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji