Objavljeno: 1.3.2003

AMD ponovno pridobiva tržni delež

Po podatkih raziskovalnega podjetja Mercury Research, ki analizira število prodanih procesorjev, je v zadnjem četrtletju lanskega leta Intel potrdil svoj vodilni položaj z 84,6 odstotka prodanih procesorjev x86 za namizne in prenosne računalnike.

V primerjavi s tretjim četrtletjem je Intel izgubil 2,2 odstotka tržnega deleža, glede na isto četrtletje leto poprej pa pridobil 3,5. AMD je pridobil 2,2 odstotka glede na tretje četrtletje in njihov tržni delež tako znaša 13,8 odstotka, kar pa je vseeno 18-odstotni padec glede na zadnje četrtletje 2001. Na tretje mesto se je prebila tajvanska Via s svojimi poceni integriranimi rešitvami, na četrtem pa je Transmeta z varčnimi procesorji.

Pri Mercury Research ocenjujejo, da se AMD pobira, po tem, ko so v začetku leta 2002 precenili trg in proizvedli prevelike količine procesorjev, ki jih nato niso uspeli prodati. Večina procesorjev, ki jih trenutno prodajo nosi oznako Athlon XP 2000+, kar je nekje v srednjem razredu, saj so serijo cenejših procesorjev Duron prenehali proizvajati, medtem ko Intelovi procesorji kraljujejo v celotnem spektru.

http://www.amd.com

http://www.intel.com

http://www.mercuryresearch.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji