Objavljeno: 10.2.2003

AMD predstavil Athlon XP 3000+

AMD je ponovno v tekmi z Intelom in predstavitev nove generacije procesorjev je točno tisto kar jim je manjkalo. Athlon XP 3000+ temelji na novem jedru, doslej znanem pod razvojnim imenom Barton, ki vključuje 512 KB predpomnilnika in 333 MHz vodilo. Po AMDjevih podatkih naj bi Athlon XP 3000+ pokazal za kar 17 odstotkov boljše delovanje kot konkurenčni Intelov Pentium 4 s taktom 3 GHz.

A zmogljivost ima svojo ceno, saj bo nov procesor (v ZDA, ob nakupu velikih količin) stal kar 588 dolarjev, kar je skoraj 200 dolarjev več kot Athlon XP 2800+, ki bo poslej tudi temeljil na jedru Barton. Med prvimi proizvajalci osebnih računalnikov, ki bodo začeli vgrajevati Athlon XP 3000+ v svoje računalnike je HP, ki bo prve sisteme ponudil konec marca.

AMDjev glavni konkurent Intel pa seveda ne ostaja križem rok, saj že ima napovedan nov model Pentium 4 s taktom 3,2 GHz, ki bo uporabljal 800 MHz vodilo, tehnologijo hipernitnosti, ki po večini meritev doda preko 20 odstotkov zmogljivost, pa nameravajo vključiti tudi v procesorje s taktom od 2,4 GHz naprej.

Kljub navdušenju ob predstavitvi novega procesorja, pa so bili mnogi razočarani, saj so pri AMDju napovedali, da bo procesor Athlon 64, znan pod razvojnim imenom Clawhammer, predstavljen šele septembra. Athlon 64 temelji na 64-bitnem jedru, ki naj bi omogočalo še večjo zmogljivost, proizvajalci računalnikov, ki so procesorje že preizkusili, pa so precej navdušeni nad rezultati. AMD je predstavitev Athlona 64 prestavil zaradi težav v proizvodnji, kljub temu pa so zatrdili, da bo strežniški procesor Opteron, ki temelji na isti tehnologiji kot Athlon 64, predstavljen konec aprila kot napovedano.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji