Objavljeno: 11.9.2007

AMD predstavlja Barcelono

AMD je po napovedi končno razkril novo generacijo procesorjev, ki vsebujejo štiri procesna jedra, doslej znanih pod razvojnim imenom Barcelona. Kljub temu, da so na tem področju skoraj eno leto za Intelom, ki podobne izdelke nudi že le čas, tako na področju strežnikov, kot izdelkov za osebne računalnike, pri AMDju upajo, da bodo ponovili zgodbo uspehu prvotnih procesorjev Opteron, ki so zaradi visoke zmogljivosti in nizke cene leta 2003 presenetili trg, zlasti pa glavnega tekmeca, družbo Intel. Štiri leta za tem je Intel zopet v ofenzivi, AMDju pa zadnje čase raziskave pripisujejo padec prodaje, zlasti na dobičkonosnem trgu procesorjev.

Nova generacija Opteronov s štirimi jedri bo na voljo v treh različicah, ki se razlikujejo po zmogljivosti ter po porabi energije, kar je danes še posebej pomemben dejavnik za strežniške izdelke. V prvi fazi bodo na voljo standardna izvedba Opteronov, ki bo delovala s takti 1,9 in 2 GHz. Ob te so postavili energijsko varčno različico, ki deluje s takti od 1,7 do 1,9 GHz. Cene teh izdelkov so med 200 in 400 dolarji za dvoprocesorske sisteme in med 700 in 1000 dolarji za zmogljivejše osemprocesorske sisteme. Za delovanje glede na različico porabijo med 55 in 75 watti energije. Nekoliko kasneje, v zadnjem četrtletju, naj bi AMD predstavil še najzmogljivejšo različico, ki bo delovala s taktom 2,3 GHz. Sodeč po prototipih ima AMD tehnologijo, ki omogoča kasneje postopno višanje takta do okoli 3 GHz.

Kljub temu, da AMD napoveduje od 40% višjo zmogljivost od konkurenčnih izdelkov začetni delovni takti nekoliko zaostajajo za tistim, kar so pričakovali tržni analitiki. Zlasti zato, ker bo čez nekaj mesecev Intel predstavil že drugo generacijo procesorjev s štirimi jedri, s katerimi bo najbrž vnovič dvignil mejo možnega. Nove Opterone s štirimi jedri bodo uporabili domala vsi večji proizvajalci strežnikov, zlasti zaradi dosedanjih uspehov AMDjevih procesorjev na tem področju, analitiki pa pričakujejo nekoliko nižje cene kot pri podobnih izdelkih z Intelovo tehnologijo.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji