Objavljeno: 16.8.2006

AMD predstavlja prenovljene Opterone

AMD je uradno predstavil drugo generacijo procesorjev Opteron, s katero si je v preteklem obdobju drastično povečal tržni delež na področju strežnikov in delovnih postaj. Novi procesor nosi uradno oznako "Next-Generation AMD Opteron", poznajo ga pa tudi po oznaki "Rev. F", ki ponazarja nov tip podnožja, za katerega AMD jamči združljivost tudi za bodoče generacije procesorjev. Novinec ima s tehnične plati predvsem izboljšavo v vgrajenem krmilniku za pomnilnike DDR2 in strojno podporo za virtualizacijo, ki podpira hitrejše delovanje virtualizacijskih tehnologij podjetij Microsoft, Vmware, Novell in Xen.

AMD z novimi procesorji cilja zlasti na znižano porabo energije ob višji zmogljivosti, ob tem pa jamči enako fizično, termično in funkcijsko združljivost z nekaj naslednjimi generacijami Opteronov. Podjetje tako navaja, da bodo procesorji s štrimi jedri, katerih preliminarni razvoj so zaključili ravno s predstavitvijo te generacije procesorjev in ki bodo nared za prodajo sredi leta 2007, brez težav delovali v sedanjih strežnikih in nudili še bistveno večjo zmogljivost brez dodatnega segrevanja.

Nova generacija procesorjev je s stališča porabe energije na voljo v treh izvedbah. Običajna porabi za delovanje 95 W energije, uporabljali pa jo bodo zlasti IBM, HP in drugi ponudniki klasičnih strežnikov. Za zmogljivejše sisteme, zlasti tiste iz družbe Sun, bo AMD ponujal nekoliko zmogljivejšo različico Opteron SE, ki porabi okoli 120W. Za strežniške rezine pa je namenjena energijsko varčna različica s porabo 68 W. Z novo družino AMD uvaja tudi nove znake Opteronov - serija 1000 je namenjena delovnim postajam in osnovnim strežnikom, vsebuje pa le en procesor, serija 2000 sodi k osrednji, najbolj razširjeni ponudbi strežnikov z dvema procesorjema, serija 8000 pa omogoča izdelavo osemprocesorskih strežnikov, ki nudijo skupaj tako 16 jeder.

AMD je ve letu dni povečal prodajo strežniških procesorjev kar za 133% in strežniki s procesorji Opteron pa so v drugem četrtletju letošnjega leta zasedali že 25,9% celotnega trga strežnikov. Nove sisteme s procesorji Next-generation AMD Opteron so najavili tako HP, IBM, kot ostali proizvajalci, Sun pa jih celo že prodaja. AMDjeva prenova prihaja le ka mesec po Intelovi predstavitvi Xeonov 5100 (Woodcrest), ki so izboljšali Intelovo ponudbo na tem področju.

Analitiki menijo, da so razlike med današnjimi Xeoni in Opteroni sedanje generacije minimalne. Medtem ko se Inteovi nekoliko boljše obnašajo s programi, ki s pridom izkoriščajo večje predpomnilnike, AMDjevi nekoliko bolj blestijo pri obsežnejših podatkih, kjer pride prav vgrajeni krmilnik pomnilnika. Cene se gibljejo med 750 in 2.650 dolarji za količino po 1000 procesorjev.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji