Objavljeno: 7.11.2003

AMD razkriva prihodnost

Družba AMD v bližnji prihodnosti stavi predvsem na mikroprocesorje za prenosnike in strežnike, čeprav bodo prisotni tudi na področju namiznih računalnikov. S številnimi novostmi, ki naj bi jih srečali v naslednjih dveh letih, naj bi pri AMD-ju kapitalizirali dosedanji vložek v 64-bitno arhitekturo, saj bodo na trg kmalu prišli prvi programi, ki znajo izkoristiti prednosti take zasnove.

S tem korakom naj bi se AMD po dolgem času zopet znašel z dobičkom iz poslovanja, ki ga niso videli že od drugega četrtletja 2001. Če bo prednovoletna sezona zanje razvila ugodno, se to lahko zgodi že to četrtletje. Ob novih izdelkih so namreč pri AMDju uspeli močno racionalizirati proizvodnjo in druge stroške. V letu dni jim je tako promet narasel za 88%, stroški pa le za 18%.

Temelj novega zagona so seveda novi izdelki. Že v prvem četrtletju 2004 pride na trg Athlon 64 v izvedbi za prenosnike računalnike. Tedaj naj bi predstavili tu manjšo in cenejšo različico istoimenskega procesorja za namizne računalnike, ki nastaja pod delovnim imenom Newcastle.

V drugi polovici 2004 nato pride na vrsto procesor Odessa, zmogljivejša različica za prenosnike narejena v 90-nanometrski tehnologiji, obenem pa tudi procesor Dublin s starejšo 130-nm tehnologijo, ki bo namenjen predvsem cenejšim prenosnikom. Tem bodo v letu 2005 sledili še zmogljivejši modeli Oakville in Trinidad.

Z drugo polovico 2004 AMD načrtuje tudi trio novosti za namizne računalnike: SanDiego, 90-nm procesor za uporabnike iger, Winchester za poslovne računalnike in Paris za najcenejše sisteme, ki bo nadomestil današnje procesorje Duron. V letu 2005 se bo to nadaljevalo s procesorji Toledo in Palermo. V tem obdobju naj bi se pojavil tudi prvi izdelek z novim jedrom K-9. Na področju strežnikov se projekti imenujejo Athens, Troy, Venus (vsi za leto 2004), ter Egypt, Italy in Denmark, ki pridejo na vrsto v letu 2005.

AMD bo tudi nadaljeval z razvojem procesorjev za mobilne naprave Alchemy, predvsem pa stavijo na trg pomnilnikov Flash RAM, ki se močno povečuje. Zaradi vseh teh načrtov pripravljajo tudi novo tovarno, katere lokacija pa še ni razkrita. V njej naj bi med drugim bili pripravljeni tudi za 65-nanometerski proizvodni proces.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji