Objavljeno: 6.10.2012

AMD Trinity navit na 7,3 GHz

AMD je nedavno predstavil drugo generacijo procesorjev A-Series (delovno ime Trinity) ki sodijo v tako imenovano skupino izdelkov APU (Accelerated Processing Unit). Združujejo namreč CPU s tja do štirimi jedri in delovnimi takti do 4,2 GHz, ter grafični pospeševalnik AMD Radeon HD 7000, v enem samem čipu. Več kot dovolj za še tako zahtevne uporabnike.

Toda bilo je potrebnih samo nekaj dni, da bi navdušenci nad procesorskim "navijanjem" novi procesor popeljali v doslej še ne videne višave. Z dvigom delovne napetosti na 1,956 V so pri procesorju A10-5800 ob uporabi hlajenja s tekočim dušikom dosegli neverjetnih 7,3 GHz. Zanimivo, da so pri temu morali izključiti dve izmed vgrajenih štirih jeder, da bi pač ohranili dovolj "hladno glavo".

Kako zelo prilagodljivi so AMD-jevi procesorji dokazuje tudi drugi dosežek: s povišanjem napetosti na 1,616 V do dosegli delovni tak 5,1 GHz, a tokrat s precej bolj običajnim (čeprav izdatnejšim) zračnim hlajenjem in ob uporabi vseh štirih jeder sočasno. Avtorji podviga trdijo, da je lahko skoraj vsakdo novim APU-jem navije frekvenco brez kakih velikih modifikacij računalnika, pri tem pa lahko računamo na okoli 10% večjo zmogljivost centralne procesne enote in tja med 15-17% večjo zmogljivost vgrajene grafike.

http://www.pcgameshardware.de/A10-5800K-CPU-255671/News/AMD-Trinity-APU-auf-ueber-7-3-GHz-uebertaktet-1027947/

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2521355

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji