Objavljeno: 22.4.2005

AMD tudi z dvojnimi jedri

Skoraj natanko dve leti po predstavitvi prvih procesorjev Opteron je AMD predstavil novo generacijo čipov, ki premorejo po dve jedri. Novi procesorji imajo v istem čipu praktično po dva doslej samostojna procesorja, ki si delita le nekatere skupne elemente, v prvi vrsti krmilnik za dostop do pomnilnika in vodilo Hypertransport. Vsako jedro ima lasten predpomnilnik, AMD pa obljublja da novi procesorji ponujajo v praksi med 40% in 70% večjo zmogljivost od dosedanjih Opteronov z enim jedrom.

Namizni Athlon 64 X2 pride na vrsto junija.

AMD bo sprva na trg poslal modele Opteron 865, 870 in 875, ki so namenjeni strežnikom s štirimi fizičnimi procesorji (skupaj torej osem jeder), delujejo pa s takti 1,8 GHz do 2,2 GHz in imajo dvakrat po 1 MB predpomnilnika. AMD bo v maju predstavil še različice Opteron 265, 270 in 275, ki imajo podobne lastnosti, le da so namenjeni strežnikom z enim ali dvema procesorjema. Novi procesorji pa niso poceni, saj najcenejši stane skoraj toliko, kot najdražji dosedanji Opteron z enim jedrom. Cene se gibljejo od 850 do 2.650 dolarjev na procesor.

Arhitektura Opteronov z dvema jedroma ima ločene predpomnilnike za vsako procesorsko jedro.

Junija namerava AMD nato predstaviti še dvojedrne procesorje za namizne računalnike, ki bodo nosili ime Atlhon 64 X2. Nosili bodo oznake od 4200+ do 4800+ in delovali s takti od 2,2 do 2,4 GHz. Predpomnilnik bo odvisno od različice velik 2 x 512 KB ali 2 x 1 MB. Zanimivo, da se AMD z dvema jedroma loteva navadnih Athlonov 64, med tem ko različice FX, namenjene predvsem ljubiteljem iger, tudi v bodoče ostajajo z enim jedrom. Glavni razlog je ta, da na trgu skoraj ni igre, ki bi s pridom uporabljala dva procesorja.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji