Objavljeno: 25.4.2003

AMD uradno predstavil prvi 64-bitni procesor Opteron, pridobil podporo družbe IBM

Tako, kot po napovedih je AMD uradno predstavil svoj prvi 64-bitni mikroprocesor Opteron, ki je namenjen zlati strežniškim sistemom. Novi procesor predstavlja prvi razkorak v AMD-jevi strategiji glede združljivosti z Intelovimi izdelki, saj ubira svojo lastno pot, ki je drugačna od Intelovega Itaniuma. Opteron je sicer 64-bitni procesor, vendar je pretežno nadgradnja dosedanje 32-bitne arhitekture x86, kar procesorju zagotavlja večjo združljivost z 32-bitnimi programi. Intel je pri svojih izdelkih Itanium ubral drugačno pot, ki je vsaj za zdaj videti bolj težavna.

Novi Opteron je namenjen večprocesorskim strežnikom, saj podpira sisteme z enim, dvemi in nekoliko kasneje tudi osmi procesorji. Večina tehničnih lastnosti novega procesorja je bila znana že pred uradno predstavitvijo, zato je brez dvoma najbolj odmevna novost dejstvo, da je AMD pridobil podporo velikana IBM. Veliki modri naj bi po načrtih procesorje Opteron uporabil v svojih bodočih strežniških izdelkih. O podrobnostih za zdaj še ne želijo govoriti.To je za AMD izredno pomemben korak, saj so doslej zaman iskali podporo za svoje izdelke pri največjih proizvajalcih. 32-bitni procesor Athlon zato kljub svojim kvalitetam in nižji ceni od Intelovih izdelkov v prodaji ni doživel večjega uspeha.

Z Opteronom in podporo IBMa naj bi se to spremenilo. Analitiki so že mnenja, da bi se IBM lahko kmalu pridružili tudi drugi. Znano je že, da Opterone v svojih bodočih izdelkih uporabila tudi družba Sun, govori pa se celo to, da o novem procesorju razmišlja družba Apple. Podrobnosti bodo znane menda nekoliko

kasneje.

Za uspeh procesorja Opteron je ključnega pomena tudi podpora podjetja Microsoft, ki bo za nov procesor pripravila posebno različico pravkar predstavljenega operacijskega sistema Windows Server 2003. Izdelek je v zaključni razvojni fazi, kupcem pa bo na voljo predvidoma v začetku jeseni. Pred tem bodo za Opteron na voljo distribucije Linuxa, prvi pa je bil nemški SuSE, ki ima že pripravljeno končno različico izdelka.

Prvi rezultati hitrostnih testov kažejo, da je Opteron zmogljivostno za okoli 15% zmogljivejši od 32--bitnih tekmecev, jasno pa je, da bo AMD-jev izdelek tekmoval predvsem z Intelvimi procesorji Xeon. Novi procesor je trenutno na voljo v različicah 240, 242 in 244, ki so namenjene za dvoprocesorske strežnike. Še v tem četrtletju pride na vrsto družina Opteronov 800 za osemprocesorske strežnike, v tretjem četrtletju pa še različica Opteron 100 za enoprocesorske strežnike. Najcenejši Opteron 240 stane 283 dolarjev, kar je zelo agresivna cena.

Omeniti velja tudi dejstvo, da bo AMD jeseni predstavil tudi 64-bitno različico procesorjev za osebne računalnike, ki bo nosila ime Athlon 64. Procesor bo vseboval podobno zgradbo, kot Opteron, le da bo optimiziran za namizno rabo in bo zato imel tudi nižjo ceno. Tedaj bo tudi Microsoft pripravil 64-bitno različico okolja Windows XP, ki bo delovalo na procesorjih Athlon 64.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji