Objavljeno: 23.7.2002

AMD z nižjimi prihodki in napovedano izgubo do konca leta

Drug največji proizvajalec procesorjev za osebne računalnike, Advanced Micro Devices, je objavil katastrofalne poslovne rezultate za drugo četrtletje in napovedal, da do konca letošnjega leta najbrž ne bodo več videli črnih številk.

Pri AMD-ju so od marca, ko se je drugo četrtletje začelo, pa do objave poslovnih rezultatov večkrat znižali napoved prihodkov. Iz optimističnih 820 do 900 milijonov dolarjev, ki bi pomenili dobiček, do končnih 600 milijonov dolarjev, kar pomeni 184,9 milijona izgube. V istem obdobju lani je AMD zabeležil 985 milijonov dolarjev prihodkov in 17,4 milijona dobička.

Čeprav je tudi Intel zabeležil upad prihodka zaradi slabše prodaje, je vseeno ostal dobičkonosen, kljub temu pa namerava odpustiti pet odstotkov zaposlenih. Poleg precej slabega stanja v računalniški industriji, so pri AMD-ju ugotovili, da so izgubili kos tržnega deleža proti Intelu. To je predvsem posledica dejstva, da je AMD krepko izgubil tako imenovano frekvenčno vojno proti Intelu, ki v samem taktu procesorja sedaj vodi za 700 MHz (Pentium 4 2,5 GHz proti Athlon XP 2200+ s taktom 1,8 GHz). Cenovno so AMD-jevi procesorji še zmerom precej ugodnejši, vendar jim to ne zagotavlja več tako velike prednosti pred Intelom.

Izhod iz krize naj bi AMD-ju zagotovila nova generacija procesorjev z delovnim imenom Hammer, ki bodo prišli na trg v četrtem četrtletju. Ti procesorji naj bi prišli v zmogljive računalnike, medtem ko bodo sedanji Athloni namenjeni za cenejše sisteme. Kljub napovedani večji prodaji v zadnjem četrtletju, pa AMD-jevo vodstvo ne verjame, da bi jih to lahko spravilo iz rdečih številk za celo leto.

Kljub AMD-jevim izgubam na področju procesorjev, pa je podjetje objavilo, da je oddelek proizvodnje pomnilnikov Flash dosegel minimalen dobiček. Vzrok za to je iskati predvsem v večjem povpraševanju po pomnilnikih Flash, ki so si našli mesto tudi v dražjih mobilnih telefonih.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji