Objavljeno: 31.3.2010

AMD začel s prodajo 8- in 12-jedrnikov

Pri AMD-ju so začeli s prodajo serije procesorjev Opteron 6100, namenjene zahtevnejšim strežnikom. Tem bodo na voljo novi 8- in 12-jedrni procesorji, ki bodo združljivi s podnožjem G34 (1944 nožic).

Opterone iz serije 6100 odlikuje vrsta izboljšanih tehnologij, med katerimi sta najpomembnejši 4-kanalni pomnilniški krmilnik za DDR3-pomnilnik ter vodilo HyperTransport 3.0. Izboljšano je tudi upravljanje z energijo, saj lahko uporabnik ob nepolni izkoriščenosti zmogljivosti procesorja posamezna jedra občutno bolj obremeni, ostala pa se dajo v stanje globokega spanja in tako porabljajo le neznatno malo energije. Vse izboljšave arhitekture procesorjev so po navedbah proizvajalca omogočile, da so novi procesorji do dvakrat hitrejši od predhodnikov (šestjedrnikov).

Večje število jeder pomeni, da ta dosegajo nekoliko nižje delovne takte. Osemjedrniki tako v najzmogljivejši različici dosegajo 2,4 GHz, dvanajstjedrniki pa še 100 MHz manj po jedru. Je pa zato ugodna njihova poraba energije, termalne ovojnice procesorjev so namreč postavljene med 65 in 105W, kar jih naredi visoko energijsko učinkovite.

www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji