Objavljeno: 11.9.2009

AMD začenja novo ofenzivo

Pri družbi AMD očitno niso zadovoljni s svojim tržnim deležem, zato pripravljajo niz novih izdelkov, tehnologij in izboljšav, s katerimi želijo odščipniti kupce Intelu. Med novostmi je najbrž najbolj zanimiva nova tehnologija Eyefinity, ki bo omogočila priključitev do šestih monitorjev na eno samo grafično kartico. Eyefinity bo omogočal pripravo razmeroma poceni video zidov v različnih navpičnih in vodoravnih konfiguracijah zaslonov, vgrajen pa bo v novo generacijo procesorjev Radeon, ki bo predstavljena v kratkem in bo skušala ujeti val, ki ga bo ustvaril začetek prodaje okolja Windows 7 in splovitve grafičnega vmesnika DirectX 11.

Zaradi boljše učinkovitosti in izrabe prostora bo Eyefinity uporabljal vmesnike DiplayPort, tehnologija pa omogoča teoretičen prikaz do 268 milijonov pik. Za ilustracijo - tipičen monitor danes prikaže ločljivost reda milijon pik. Prav zaradi velike zmogljivost in prilagodljivosti bo v računalnikih mogoče uporabljati tudi po več kartic, od katerih bo vsaka podpirala po šest monitorjev. Če štejemo, da lahko danes v računalnike vključimo do štiri kartice to pomeni, razmeroma poceni način, kako med sabo povedati do 24 monitorjev v eno samo delujočo celoto. AMD je že napovedal, da tesno sodeluje s Samsungom, ki bo pripravil monitorje s tankim robom in posebna stojala za organizacijo "domačih" video zidov.

AMD je skoraj sočasno predstavil tudi novo procesorsko platformo imenovano Tigris, s katero ciljajo predvsem na cenejše prenosne računalnike, ki se prodajajo precej bolje od namiznih računalnikov. Bistveni del nove platforme je sistemski nabor AMD M880, ki vključuje tudi jedro ATI Radeon in s tem nudi bistveno boljšo grafično zmogljivost od Intelove integrirane grafike. V družini so poleg tega še procesorji Turion II X2 s takti med 2,2 in 2,6 GHz, ki porabijo le 35 wattov energije, premorejo 2 MB predpomnilnika in podpirajo pomnilnike DDR2. Za platformo Tigris so predvideni tudi procesorji AMD Athlon s takti do 2,1 GHz in 1 MB velikim predpomnilnikom.

Nazadnje pa so se pri AMDju odločili tudi predstaviti svoj način označevanja zmogljivosti računalnikov, ki ne bo zasnovan na tehničnih oznakah kot so GHz, GB in podobne, temveč bo kupcem omogočal lažje razpoznavanje zmogljivostnega razreda, ki mu pripada izdelek. Tržna oznaka AMD Vision kmalu označevala vse izdelke z AMDjevo tehnologijo, ti pa bodo razdeljeni v tri razrede: Vision, Vision Premium in Vision Ultimate. Osnovna kategorija je namenjena nezahtevnim kupcev, druga ljubiteljem večpredstavnosti, tretja pa amaterjem, ki želijo na računalnikih večpredstavne vsebine tudi pripravljati.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji