Objavljeno: 29.4.2000

Ameriška država: Microsoft je treba razcepiti na dvoje

-- Petek, 28. aprila 2000, Washigton D.C..

Tožeča stran je sodniku Thomasu Penfieldu Jacksonu predala listino s 17 stranmi, v kateri podrobno določa, kako naj bi bilo najbolje razdeliti Microsoft, da ne bi mogel več izrabljati svojega monopolnega položaja na nekaterih tehnoloških področjih. Microsoft naj bi bilo treba razcepiti na dvoje. Prvo podjetje bi tako razvijalo in prodajalo operacijske sisteme, drugo pa namenske programe, kot so izdelki iz svežnja Office in spletni brskalniki. Podjetje za operacijske sisteme naj bi za zdaj še smelo razširjati Internet Explorer, vendar bi moralo v prihodnosti razviti lasten spletni brskalnik.

Microsoft je v posebni izjavi že sporočil javnosti, da so predlagani popravki "krivično kaznovalni in da bi zaradi njih močno nazadovali porabniki in ameriško gospodarstvo". Bill Gates je v izjavi še poudaril, da so objavljena določila "popolnoma v nesorazmerju s zadevami v pravnem sporu".

Po drugi strani pa je Joel Klein, vodja protitrustovskega oddelka v pravosodnem ministrstvu ZDA poudaril, da bi morali poskrbeti, da se tudi ločeni MIcrosoftovi podjetji ne bi mogli skrivno dogovarjati. S tem naj bi ju "spodbudili", da na trgu živahno tekmujeta tudi druga z drugo.

Država pa Microsofta še ne more dejansko razdeliti v dve podjetji, saj bo družba iz Redmonda skoraj gotovo uporabila prav vsa pravna sredstva, ki so ji na voljo za omilitev predlaganih postopkov. Mednje sodi tudi končna pritožba na vrhovno sodišče ZDA, ki pa lahko pride na vrsto šele leta 2001, ko bo v Beli hiši že nov predsednik. Tudi to lahko, vsaj v manjši meri, vpliva na končni sodni izid.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji