Objavljeno: 9.7.2008

AMIS dokapitaliziran

Večinska lastnika AMISa (oziroma lastnika belgijske firme AMISCO NV, ki ima v lasti dobrih 90% AMISa), KBC Private Equity iz Belgije in sklad Iris Capital iz Francije, sta pretekli mesec dokapitalizarala mariborsko podjetje AMIS v višini 5,9 milijona evrov, tako da skupni kapital AMISa sedaj znaša 6,0 milijona evrov. Po poročanju AMISa sta lastnika s poslovanjem podjetja zadovoljna in podpirata AMISovo strategijo nadaljnjega razvoja. Z dokapitalizacijo podjetja bo AMIS pospešeno razvijal lastno infrastrukturo, predvsem na področju xDSL tehnologij in povezav prek optičnih vlaken. AMISCO NV je že ob nakupu AMISa pred dvema letoma vanj vložil 7,1 milijona evrov. AMIS z dvema podjetjema nastopa tudi na trgih vzhodne Evrope, AMIS telekom Zagreb in AMIS telekom Beograd.

AMIS je v letu 2007 povečal število uporabnikov svojih storitev za skoraj 60 %, od 28,8 tisoč na 45,6 tisoč, s čemer je dosegel zastavljene cilje. AMIS ima trenutno 11% tržni delež na visoko konkurenčnem področju xDSL širokopasovnih dostopov. Prihodki iz interneta predstavljajo 51% delež prihodkov, prihodki iz telefonije pa 38% delež. V letu 2007 se je najbolj povečal delež prihodkov na ADSLu, iz dobrih 20% na skoraj 30%, pri čemer so se prihodki iz klicnega dostopa razumljivo zmanjšali za polovico in prihodki iz kabelskega dostopa za tretjino. AMIS ne ponuja več brezžičnega dostopa do interneta, opustil pa je tudi načrte o razvoju lastne brezžične tehnologije AMIS AIR Triple Play. AMIS od lanskega junija nastopa tudi na trgu internetne televizije (ki mu jo sicer tehnično zagotavlja Telekom), kjer je pridobil 2500 uporabnikov.

Z več kot 110 zaposlenimi (75 v letu 2006) je AMIS ustvaril 16,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje (18 odstotkov več kot leta 2006), pri čemer se je izguba iz poslovanja povečala od 1,8 milijona evrov v letu 2006 na 5,5 milijona evrov v letu 2007 (kar bo pokrila zadnja dokapitalizacija). V letu 2007 je AMIS prodal poslovno stavbo in zemljišče za 1,5 milijona evrov. Potem ko se je AMIS leta 2005 zaradi Telekomove zlorabe prevladujočega položaja, ki jo je ugotovil UVK, že poravnal za 1,4 milijona evrov, je AMIS letos vložil dva odškodninska zahtevka proti Telekomu, januarja zaradi nelojalne konkurence v višini 2,3 milijona evrov in maja za 56,8 milijona evrov zaradi zlorabe prevladujočega položaja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji