Objavljeno: 13.6.2006

Amis prodan

Mariborsko podjetje Amis je na današnji tiskovni konferenci razblinilo govorice, ki so se pojavljala že kar nekaj časa - o tem, kdo bo njihov novi lastnik. Predstavila sta se belgijski naložbeni sklad KBC Private Equity (v lasti KBC Bank in KBC Insurance) in francoski sklad Iris Capital. Prvi sklad je splošni naložbeni sklad, medtem ko je Iris specializiran za naložbe v telekomunikacije in medije. V svojem portfoliju je že imel tudi večja podjetja kot je npr. francoski SFR, sedaj drugi največji telekomunikacijski operater v Franciji. Oba sklada bosta v Amis prispevala enakovredno in bosta skupaj seveda večinska lastnika, manjši del pa bo v lastniški strukturi zavzela tudi Amisova vodstvena struktura.

Dosedanji skoraj izključni lastnik in direktor Aleš Železnik se s tem umika iz podjetja in nadaljuje pot v proizvodnji strojne opreme za brezžične komunikacije, ki jo uporabljajo v Amisu in začenjajo tržiti pod imenom Amis Air.

Naložba je bila po besedah novega direktorja Boštjana Košaka nujna, saj so pred podjetjem ki želi postati vodilni alternativni telekomunikacijski ponudnik, veliki finančni zalogaji. V prvem planu je izgradnja lastnega omrežja do domačih uporabnikov oz. vstop na tržišče razvezane lokalne zanke, kjer so zaenkrat Telekomov SiOL, Voljatel in T-2. V načrtu je izgradnja do 150 kolokacijskih vozlišč, približno 30% uporabnikov v Sloveniji pa bo do tega omrežja lahko dostopali že jeseni. Oprema "znanega proizvajalca", ki so jo izbrali pri Amisu bo podpirala tako povezovanje prek ADSL 2+ kot VDSL 2, uporabniku pa bodo namestili tisto opremo, ki bo glede na njegove zahteve in oddaljenost od centrale najustreznejša. Seveda bo med storitvami tudi televizija, oz. celoten telekomunikacijski trojček "tripple-play". V prihodnosti se bodo posvetili tudi optičnim povezavam naročnikom, saj se zavedajo da tukaj trenutno niso konkurenčni nekaterim drugim ponudnikom, ki pa to vendarle tržijo le v nekaterih mestih.

Podjetje Amis je že 5 let prisotno tudi na Hrvaškem, kjer so pravkar začeli ponujati tudi ADSL in se pripravljajo na razvezavo lokalne zanke, od nedavnega pa so prisotni tudi v Srbiji.

www.amis.net

www.kbcpe.com

www.iriscapital.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji