Objavljeno: 11.4.2009

Anonimna e-prijava korupcije

Primeri korupcije v Sloveniji so vse bolj očitni, hkrati pa prav tako zelo težko dokazljivi. Slovenska policija je v preteklosti prijave zbirala preko anonimnih telefonskih klicev, sedaj pa so storili še korak dlje in državljanom omogočili anonimno e-prijavo korupcijskih kaznivih dejanj.

Ministrstvo za notranje zadeve je tako bogatejše za spletno aplikacijo Anonima e-prijava korupcijskega dejanja. Spletna aplikacija zagotavlja najvišjo stopnjo anonimnosti in varnosti državljana in deluje 24 ur na dan, vse dni v letu. Aplikacijo je razvilo podjetje Genis, deluje pa v okolju za podporo delovnim postopkom, IBM Lotus 8.

Zagotavljanje anonimnosti državljanov je ključnega pomena za uspešnost sistema anonimnega prijavljanja kaznivih korupcijskih dejanj. Genisova spletna aplikacija Anonimna e-prijava korupcijskega dejanja pobriše vse elektronske sledi, ki jih pusti za seboj državljan pri delu s spletno aplikacijo. To pomeni, da tudi v primeru, ko bi želela policija te podatke pridobiti, ni možno ugotoviti prek katerega strežnika, ponudnika internetnega dostopa in računalnika je bila prijava oddana.

Dodatno stopnjo zasebnosti državljanov so na policiji zagotovili z vključitvijo vstopne točke anonimne e-prijave v državni portal e-uprave (www.e-uprava.si). V spletni obrazec prijavitelju ni potrebno vpisati osebnega podatka, iz portala e-uprave pa se na policijo prenese samo vsebina anonimno prijavljenega kaznivega dejanja. Kot pravijo na policiji, želijo z anonimno e-prijavo korupcijskih dejanj okrepiti sodelovanje z državljani in narediti korak naprej v smeri izboljšanja učinkovitosti.

Več informacij o projektu Skupaj proti korupciji dobite na spletni strani: http://www.policija.si/portal/szj/szj_prikaz_det.php?id=2999 Povezava do anonimne prijave korupcijskega dejanja: http://www2.gov.si/e-uprava/prijavakorupcije.nsf

www.e-uprava.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji