Objavljeno: 19.3.2012

Anonymous OS - leglo trojancev?

Nedavno se je na spletu pojavila posebna distribucija operacijskega sistema Linux z imenom Anonymous OS, ki namiguje na istoimensko ohlapno povezano skupino aktivistov. Avtorji naj bi v kratkem sporočilu operacijski sistem označili kot "izobraževalni" za področje varnosti spletnih strani.

Toda še preden se je operacijski sistem uspel močno razširil (kljub temu ga je menda preneslo 21.000 uporabnikov), so si začela slediti različna opozorila o nevarnosti, predvsem o temu, da naj bi bil Anonymous OS pol trojancev in drugih načrtnih varnostnih zlorab.

Oglasili so se tudi predstavniki skupine Anonymous, ki so hiteli zagotavljati, da operacijski sistem ni plod njihovega dela. Toda dejstvo je, da je skupina Anonymous zelo ohlapno povezana organizacija brez centralnega vodstva in odločitvenega telesa, tako da nihče zagotovo ne ve, ali je operacijski sistem delo ene izmed frakcij.

Operacijski sistem je bil objavljen na spletnih straneh priznanega legla odprtokodnih projektov Sourceforge.net, katerega skrbniki pa so kmalu izdelek potegnili iz javnega dostopa in namesto njega objavili dolgo pismo z obrazložitvijo, zakaj so umaknili soglasje.

Ne glede na pristnost operacijskega sistema pa je zanimivo spremljati, kako se razvija spletni fenomen Anonymous in predvsem kako velik sloves so si pridobili v razmeroma kratkem času na različnih področjih, od računalništva, do politike. Prepričani smo, da to ni njihov zadnji medijski nastop.

http://anonymous-os.tumblr.com/

http://sourceforge.net/blog/anonymous-os-response/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji