Objavljeno: 1.9.2004

Apple iMac G5

Apple je v Parizu predstavil tretjo generacijo računalnikov iMac, ki imajo tudi tokrat elektroniko in monitor v istem ohišju. Za razliko od prejšnjih modelov, ki so zbujali veliko pozornosti zaradi nenavadne oblike (iMac G4 je denimo videti kot namizna svetilka), so se pri Applu tokrat odločili za bolj konvencionalen pristop. Računalnik so vgradili v ozadje monitorja LCD, inženirjem pa je uspelo zmogljivo elektroniko in zaslon vgraditi v ohišje, ki je debelo le okoli 5 cm.

Kljub temu pa ima iMac G5, kot je že značilno za Apple, zelo bogato opremo. Že osnovni model, za katerega bo treba v ZDA odšteti 1.300 dolarjev vsebuje procesor PowerPC G5 s taktom 1,6 GHz, 256 MB RAM, 80 GB disk, kombinirano enoto CD-RW/DVD-ROM ter grafični pospeševalnik nVidia GeForce FX 5200. Ta izvedba ima tudi 17-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 1440 x 900 pik, nameščen pa je MacOS X. Vsak iMac G5 ima tri vtičnice USB 2.0 in dve firewire 400, za bluetooth in Wi-Fi (Airport) pa je treba doplačati.

Za 1.500 dolarjev kupec dobi že hitrejši procesor (1,8 GHz) in pomnilnik (600 namesto 533 MHz), predvsem pa zapisovalnik DVD (Apple Superdrive). Najzmogljivejši model ima vgrajen še dvakrat večji disk (160 GB), predvsem pa večji, 20-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 1680 x 1050 pik. Cena tega modela je v ZDA 1.900 dolarjev. S tem pa še ni konec, saj je mogoče vse modele dograditi z dodatki. Najzmogljivejši iMac G5 ima tako lahko 1 GB RAM, 250 GB disk in brezžične vmesnike, za to pa bo treba odšteti 2.300 dolarjev.

Tržni analitiki pozdravljajo nekoliko bolj konvencionalno, pa še vedno nadvse elegantno obliko, nekoliko bolj skeptični pa so glede cene. Apple iMac je namreč računalnik namenjen širokim množicam, vendar t lahko za manj denarja kupijo zmogljivejši računalnik PC z enako velikim monitorjem. Ali bo Apple kljub temu uspel prodati dovolj iMacov bo pokazal čas.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji