Objavljeno: 18.7.2011

Apple iOS 4.3.4 proti pobegom iz zapora ... je že premagan

Pobegi iz zapora (angleško: jailbreak) so že le čas priljubljen način, kako pametnim telefonom in tabličnim računalnikom iz družine izdelkov Apple omogočiti dostop do programov, ki niso uradno potrjeni s strani proizvajalca in dosegljivi ekskluzivno prek spletne trgovine iTunes. Igra med proizvajalcem in hackerji je že dalj časa znana: vsaka nova različica iOS razbije trenutne spremembe, ki osvobajajo jabolčne naprave. Toda hackerji tipično kmalu poskrbijo, da s svojim delom mobilne naprave zopet odklenejo.

Nedavno se je pojavil doslej najbolj preprost postopek pobega iz zapora, tako imenovan JailbreakMe 3.0, ki je za razbitje zaščite potreboval zgolj ustrezno spremenjeno datoteko PDF. Tak princip pa pušča odprto pot tudi za kup precej bolj nevarnih možnosti vdora, zato je Apple pohitel in objavil novo različico iOS z oznako 4.34, ki preprečuje izvajanje zlonamerne kode, prikrite v datoteke PDF.

Toda, če je Apple s tem zaprl le eno "luknjo", je pustil odpret še mnoge druge. Le 12 ur za objavo iOS 4.3.4. je bil predstavljen pobeg za novo različico, ki ga je pripravila skupina RedmondPie. Ta dela sicer na drugačni osnovi, pa vendar dokazuje, da Apple nima volje povsem zakleniti svojih naprav. Nov razbitje zaščite sicer deluje na vseh sistemih z IOS, z izjemo najnovejšega iPada 2.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji