Objavljeno: 7.6.2011

Apple iOS 5

Apple v tekmi za prestol na področju mobilnosti ne popušča in je na konferenci za razvijalce predstavil že peto generacijo operacijskega sistema iOS, ki ga uporabljajo telefoni iPhone, tablice iPad, večpredstavni predvajalniki iPod Touch in v nekoliko modificirani različici tudi Apple TV. Apple novo različico označuje kot velik korak naprej, prinaša pa več kot 200 večjih in manjših sprememb glede na obstoječi operacijski sistem. Za dosedanje uporabnike je pomembno tudi to, da bo nova različica, ki bo v končni različici nared v začetku jeseni, povsem združljiva s široko paleto dosedanjih naprav, vključno s telefoni iPhone 3 in tablicami iPad 1.

iOS 5 prinaša nov sistem obveščanja, ki je precej bolj diskreten kot dosedanji, ko so se obvestila kar pojavila na zaslonu in uporabnika zmotila pri delu z drugimi programi. Do obvestil pridemo preprosto s kretnjo navzdol po zaslonu, celota pa menda deluje celo tedaj, kadar je računalnik zaklenjen. Poleg tega sistem obveščanja (notifications) deluje precej celoviteje, saj poleg sistemskih obvestil na ta način lahko dobivamo še trenutna sporočila, elektronsko pošto, novice, zadnje športne rezultate, vremensko napoved in tako dalje.

Novi iOS prinaša tudi povsem nov sistem trenutnega sporočanja, ki je na videz zelo podoben tistemu pri konkurenčnem Google Androidu. Pomembno je, da program iMessage deluje tako na telefonih kot na tablicah in predvajalnikih, kar pomeni, da lahko komuniciramo z uporabniki ne glede na napravo, ki jo ti uporabljajo (deluje tudi z osebnimi računalniki). V trenutna sporočila lahko dodajamo besedilo, fotografije, video posnetke, kontaktne informacije, sistem pa nudi tudi potrditev prejema sporočila in šifriranje vsebin.

Nova različica prinaša precej dodelano različico brskalnika Safari. Za začetek je brskalnik dobil zavihke, ki omogočajo lažji preklop med stranmi, kot doslej. Novost je tudi funkcija Reading List, ki omogoča lokalno hranjenje izbrane vsebine za kasnejše prebiranje, tudi kadar nismo na internetu (deluje enako kot programi Instapaper in Read It Later). Safari Reader pa omogoča udobnejše prebiranje vsebin v celozaslonskem načinu in z optimizacijo velikosti pisave.

Applovi mobilni izdelki so dobili tudi spletno trafiko Newsstand, ki je za revije in časopise tisto, kar je bil doslej iBook za elektronske knjige. Celota je že na videz podobna trafikam, omogoča pa nakup posameznih številk ali pa naročanje nanje, pri čemer se nove številke prenesejo samodejno v ozadju takoj, ko so na voljo.

Apple se je odločil, da bo novi iOS tesneje povezal z družabnim omrežjem Twitter. Predvsem je novost samodejna prijava (single sign-on) za vse storitve, ki pridejo prav pri komuniciranje prek omrežja, kot so programi za fotografije, video posnetke, brskalnik, programa YouTube in Maps.

V iOS so končno vključili orodje za seznam opravil in opozarjanje nanje, kar smo glede na ostale programe tega tipa v sistemi iOS kar nekako pogrešali. Reminder omogoča, da poljubno oblikujemo zapiske, program pa nas bo pravočasno opozoril. Celota je povezljiva z namiznima programoma iCal in Microsoft Outlook, kar je nadvse dobrodošlo. Inovacija pa je možnost opozarjanja, ko se z napravo približamo na določeno lokacijo ali pa odidemo iz nje.

iOS 5 prinaša še eno pomembno novost - zmožnost konfiguracije naprave in nameščanja posodobitev brez potrebe, da bi jo najprej povezali z osebnim računalnikom Mac ali PC, kar je bilo zdaj nujno. Namesto tega lahko s funkcijo PC Free vse to opravimo na sami napravi. Od ostalih stvari velja opozoriti na prenovljen odjemalec za elektronsko pošto, izboljšave v Game Centru in novo zmožnost sistema AirPlay, imenovano Mirroring, ki omogoča, da celotno vsebino zaslona na mobilni napravi prikažemo na domačem televizorju, kar preko brezžične povezave, seveda če imamo nanj priključen ustrezen AirPlay predvajalnik (denimo Apple TV).

Apple je ob iOS 5 predstavil tudi spletno storitev iCloud, ki igra pomembno vlogo pri funkcionalnosti naprav z iOS, saj omogoča tako hranjenje kot sinhronizacijo podatkov, pa naj gre za elektronsko pošto, fotografije, ali pa glasbo in video posnetke. Apple za začetek ponuja 5 GB prostora povsem brezplačno in to kot zamenjavo za dosedanji plačljivi sistem Mobile Me. Na osnovi te storitve bodo nudili dodatne pakete storitev (prostora, dodatnih funkcionalnosti), za katere bo potrebno plačevati (ponavadi) letno naročnino. Ena takih bo storitev iTunes Match, ki za 25 dolarjev letno prečeše pomnilnik in najdeno glasbo nadomesti z legalnimi kopijami posnetkov. V načrtu so še storitve iCloud Backup (varnostne kopije) in iCloud Photo Stream (sinhronizacija fotografij).

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji