Objavljeno: 13.10.2011

Apple iOS in iCloud že pri uporabnikih

Apple je točno na obljubljeni datum objavil dolgo pričakovano novo različico operacijskega sistema za mobilne naprave iOS 5, ki prinaša več kot 200 pomembnih novosti. Z istim dnem je začel delovati tudi Applov spletni oblak iCloud, ki je tesno povezan z mobilnimi napravami in novo različico iOS, vendar je namenjen tudi uporabnikom namiznih računalnikov Mac in PC.

iOS 5 v končni različici prinaša niz že napovedanih novosti, pa tudi kakšno manjše presenečenje, ki so ga pripravili v zadnjem hipu. Nova različica tako prinaša nov način objave obvestil (notifications), ki se lahko prikažejo kot pasica na vrhu zaslona, po želji pa jih s potegom prsta z vrha zaslona v kateremkoli trenutku prikažemo, brez da bi morali pri tem zapustiti trenutni program. Na ta način lahko trenutno spremljamo obvestila, pa tudi vremensko napoved, delnice in zadnjih nekaj elektronskih sporočil.

Apple z novo različico uvaja razširitev na področju trenutnega sporočanja iMessage, ki omogoča precej bolj bogata sporočila med uporabniki iOS. Ta lahko uporabljajo besedila, fotografije, video posnetke, tudi v komunikaciji s skupino in na varen način, z uporabo šifriranja. Newsstand je napovedana nova spletna trgovina, na moč podobna dosedanji iBooks, vendar specializirana za prodajo elektronskih revij.

iOS in s tem mobilne naprave so končno dobile program za upravljanje nalog (taskov), seznamov in opomnikov. Program Reminders elegantno dopolnjuje koledar, povezati pa se zna neposredno s programi iCal in Outlook ter oblakom iCloud. Kot posebnost za generirati opozorila na osnovi lokacije uporabnika, ko se ta zopet pojavi v bližini. Priljubljena storitev Twitter je zdaj vgrajena v osrčje iOS, novice iz družabnega omrežja pa lahko prikažemo neposredno kot obesila, tudi pri zaklenjeni napravi. Seveda lahko tudi sami prispevamo novo gradivo, med drugim fotografsko in video.

Delo z vgrajenimi fotoaparati je odslej še lažje, saj so v naprave iOS vgradili novo zmožnost hitrega priklica ustreznega programa za zajem zgolj s hitrim dvojnim pritiskom na tipko Home. Zajem slike pa sprožimo zdaj tudi s fizično tipko, ki sicer služi za povečanje zvoka. Pri izbranih napravah lahko s kretnjami preprosto določamo fokus in osvetlitev slike. Izboljšali so tudi program za obdelavo fotografij, ki zdaj zna delati osnovni razrez, odpravljati rdeče oči in razporejati slike v različne albume.

Pri delu z elektronsko pošto zdaj lahko oblikujemo besedilo z atributi (krepko, ležeče,...), označujemo sporočila z oznako. Izboljšano je delo s koledarji, kjer lahko zdaj dodamo priponke. Uporabniki naprav iPad 2 in iPhone 4S bodo imeli ekskluzivno možnost uporabe funkcije AirPlay Mirroring, ki celotno vsebino zaslona na napravi prikaže na zunanjem zaslonu, na primer televizorju ali projektorju. iOS 5 prinaša tudi številne koristne nove sistemske kretnje - 4 ali 5 prstov za hiter dostop do osnovne strani, poteg navzgor za prikaz vrstice za večopravilne funkcije, hiter poteg levo ali desno za preklop med programi.

iOS v peti različici končno omogoča posodobitve neposredno prek brezžičnega omrežja, brez uporabe osebnega računalnika. Še več, poleg posodobitev, lahko podatke tudi sinhroniziramo in varnostno kopiramo prek novih storitev v oblaku iCloud. Apple za začetek ponuja 5 GB prostora brezplačno, za več pa je treba plačati letno naročnino. V oblak lahko shranimo nastavitve, večpredstavne vsebine iTunes, dokumente, fotografije (storitev Photo Stream) ter aplikacije.

Spisek novosti je še daljši, nekatere pa delujejo samo na izbranih napravah, pač glede na nabor strojne opreme in zmogljivosti. iOS 5 sicer deluje na telefonih od iPhone 3GS dalje, vseh dosedanjih iPadih in predvajalnikih iPod Touch od tretje generacije dalje.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji