Objavljeno: 10.5.2010

Apple iPhone dohiteva BlackBerrye

Zadnja raziskava trga pametnih telefonov s strani družbe IDC kaže, da Apple s svojimi telefoni iPhone po količini prodanih primerkov in tržnem deležu dohiteva družbo RIM in priljubljene BlackBerrye, medtem pa Nokia ostaja trdno v prvem mestu pa absolutnem deležu.

Apple je v prvem četrtletju prodal 8,8 milijonov telefonov iPhone, kar je neverjetnih 131,6% več kot v prvem četrtletju 2009 (3,8%). Zaradi tega se je tudi njihov tržni delež povečal iz 10.9% na 16,1%. To pa je le še streljaj daleč od družbe RIM, ki je v istem obdobju prodala 10,6 milijonov telefonov in s tem dosegla 19,4% delež. Kljub rasti prodaje se je zaradi ofenzive Apple-a delež na trgu zato zmanjšal za 1,5%.

Med obema proizvajalcema se napoveduje prava tržna ofenziva, ko bosta oba predstavila nove modele svojih izdelkov. Apple bo junija predstavil Apple iPhone OS 4.0 in najverjetneje nov model telefona, poleg tega pa vsi pričakujejo, da bo objavil dostopnost tudi prek drugih operaterjev razen AT&T, kar velja predvsem za ZDA. Novi BlackBerryi pa naj bi družbi RIM pomagali, da bi presegli zavidljivo mejo 100 milijonov uporabnikov.

V ozadju je dogajanje tudi precej živahno. Na prvem mestu je sicer Nokia ostala z enakim tržnim deležem kot lani (39,3%) in rastjo prodaje 56,9%. Bolje od njih pa sta opravila tako HTC, ki je na četrtem mestu z 2,6 milijoni prodanih telefonov in rastjo 73,3%. Sledi Motorla z 2,3 milijoni telefonov in 91,7% rastjo. Oba imata precej manjši skupni delež 4,8% oziroma 4,2%. Večji del uspeha je mogoče pripisati modelom z operacijskim sistemom Google Android, jih ponujata oba proizvajalca.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji