Objavljeno: 23.4.2011

Apple iPhone in telefoni Google Android zbirajo podatke o lokaciji uporabnika

Javnost ima na pred sabo novo afero: sprva je prišlo na dan, da telefoni Apple iPhone skrivoma zbirajo podatke o lokaciji uporabnika, zdaj pa se je izkazalo, da to skoraj na neka način počnejo tudi telefoni z Google Androidom.

Zgodba pravzaprav ne bi bila zgodba, če ne bi par angleških raziskovalcev pripravil orodje, ki zelo nazorno prikazuje, kako natančno telefoni iPhone (in najbrž iPadi) beležijo podatke o lokaciji uporabnika, tam okoli 100-krat na dan. Najbolj kontroverzno je, da je baza podatkov z lokacijami prikrita, vendar povsem nešifrirana, kar lahko povzroči zlorabe. Zlasti zato, ker se datoteka prenaša tudi na osebne računalnike ob vsaki varnostni kopiji telefona. Zanimivo je tudi to, da povrnitev (restore) podatkov telefona te baze ne izbriše, kar daje slutiti, da to ni slučajno.

Afera je v zlasti v ameriški javnosti povzročila veliko kritik, čeprav je zadeva menda znana že dolgo mesecev in celo opisana v nekaj knjigah. Apple za zdaj zadeve še ni komentiral, si je pa zato prislužil pismo ameriškega senatorja Frankena, ki zahteva javno pojasnilo namena in razloga za tako zbiranje podatkov, ki ni nikjer dokumentirano.

Sočasno z eskalacijo zapleta na področju Appla pa je prišla v javnost je s strani švedskih raziskovalcev v javnost prišla informacija, da telefoni Google Android prav tako omogočajo spremljati lokacijo uporabnika. Zapomnijo si namreč lokacijo približno zadnjih 50 baznih postaj oziroma 200 omrežij Wi-Fi, s katerimi je mogoče določiti lokacijo uporabnika na 50 okoli metrov natančno. Datoteka je sicer na Androidu bolj prikrita, kot pri Applu.

"Zmožnosti" sodobnih telefonov menda zelo s pridom izkoriščajo računalniški forenziki, ki jih uporabljajo pri analizi podatkov preiskovanih oseb. Za zdaj ni nobenih indikacij, da bi bodisi Apple ali Google podatke v kakršnikoli obliki posredovali ali zbirali prek internetnih povezav, kar bi bila zagotovo groba kršitev pravice do zasebnosti. Toda afera se bo po vsej verjetnosti zapletala še naprej.

DODATEK: Apple se je odzval na senatorska vprašanja in javno objavil odgovore v katerih potrjujejo, da na svojih mobilnih napravah zbirajo podatke o lokaciji uporabnika, vendar le tedaj, kadar uporabnik to eksplicitno dovoli. Uporabnik ima tudi možnost v celoti izklopiti lokacijsko zbiranje podatkov, vendar se s tem odpove številnim lokacijskim storitvam. Apple obenem zagotavlja, da podatke zbira na anonimen način in nikjer ne hrani podatkov o konkretnem uporabniku. Hrani pa relacijske podatke med posamezno napravo in poštnimi številkami lokacij, s katerimi izboljšuje ciljane oglase iAD. Google je prav tako navedel, da imajo uporabniki možnost lokacijske storitve izključiti.

http://www.apple.com

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji