Objavljeno: 30.4.2004

Apple iTunes: pod pričakovanji, nove omejitve

Družba Apple je ponudila novo različico večpredstavnega programa in spletne prodajalne iTunes.

Največja sprememba je zagotovo onemogočena izmenjava skladb, v kar je družba prisiljena zaradi dejavnosti hekerjev, ki so v minulem letu vedno znova zlomili avtorsko zaščito in tako omogočili nepooblaščeno kopiranje glasbe. Novi iTunes je tudi povzročil težave nekaterim uporabnikom predvajalnikov iPod, saj posodobitev zmogljivosti programske opreme ni delovala.

Nova spletna prodajalna iTunes, ki zaenkrat v Sloveniji ni na voljo, omogoča objavljanje predvajalnih seznamov uporabnikov, možnost hitre priprave glasbenih mešanic za zabave, nakup glasbenih video posnetkov, predvajanje kupljene glasbe v največ petih računalnikih ter poslušanje glasbenih lestvic z več kot 1000 radijskih postaj z vsega sveta.

Program iTunes je sprva omogočal tudi predvajanje glasbe iz drugih računalnikov v omrežju, vendar so hekerju kmalu razbili zaščito in s programi MyTunes omogočili tudi kopiranje te glasbe, česar družba Apple v modelu zaščite avtorskih pravic ni predvidela. S programom iTunes 4.5 pa so to varnostno luknjo zaprli. Sedaj takšno kopiranje z tretjimi programi ni več možno. Avtor piratskega programa MyTunes trdi, da ne bo več razvijal te rešitve, saj je - po lastnih trditvah - izgubil vse podatke na disku, vključno z izvorno kodo programa.

Apple je sicer v minulem letu prodal 70 milijonov skladb, a pred letom so jih napovedali kar 100 milijonov. Trenutno tedensko prodajo 2,7 milijona skladb, ki stanejo 99 centov, plošče pa 9,99 dolarja. Zaenkrat ima podjetje na področju spletne prodaje glasbe 70-odstotni tržni delež, a je tekmecev vse več.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji