Objavljeno: 6.5.2003

Apple iTunes -- več kot milijon pesmi v enem tednu!

Odziv uporabnikov spletnega servisa iTunes za legalni nakup digitalne glasbe je presegel vsa pričakovanja, saj so uporabniki v prvem tednu delovanja kupili kar več kot milijon skladb. Ta uspeh, ki je mimogrede družbi Apple kapnil milijon dolarjev v zelo kratkem času kaže na to, da so uporabniki po celem svetu še kako pripravljeni plačati za glasbo - če jim je to seveda omogočeno za razumno ceno in na enostaven način.

Apple namreč prodaja posamezno skladbo za 99 centov, pri tem pa omogoča, da si jo uporabniki po želji tudi posnamejo na nosilce CD. V katalogu imajo čez 200.000 skladb, vdak teden pa jih nameravajo dodati nekaj tisoč novih.

S je Apple razblinil bojazni glasbenih založb, ki so se doslej komercialne ponudbe skladb bolj manj otepali zaradi pomislekov, da bi to zmanjšalo zaslužek. Prve statistike celo kažejo, da je bila več kot polovica pesmi prodanih v kompletu s celimi albumi glasbenikov in ne zgolj posamično, kar je bila ena od večjih bojazni založb.

Apple pričakuje, da se lahko uspešnost servisa iTunes še precej poveča, saj marsikdo sistema še ne pozna. Poleg tega pričakujejo velik skok proti koncu leta, ko bodo servis ponudili tudi lastnikom računalnikov PC (za zdaj podpira le računalnike Mac). Analitiki zaradi uspeha že trdijo, da se znajo zato zganiti tudi same založbe in morda zdaj hitreje ponuditi nove storitve glasbe željnim kupcem.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji