Objavljeno: 4.5.2003

Apple je posodobil iBooke

Konec aprila je kalifornijsko podjetje Apple Computer posodobilo prenosne računalnike iBook - vgradili so zmogljivejše diske in hitrejše procesorje. Posodobitev je prva od novembra lani, ko so pri Applu predstavili nove modele prenosnikov. Analitiki trdijo, da so pri Applu tako potrdili, da novosti ne bodo več predstavljali zgolj na razstavah MacWorld Expo, ampak tudi sproti, med letom.

Odslej ima najmanj zmogljivi iBook vgrajen procesor PowerPC G3 s taktom 800 MHz, 12,1-palčni zaslon, 128 MB pomnilnika SDRAM, disk velikosti 30 GB, enoto CD-ROM, grafično kartico ATI Radeon z 32 MB pomnilnika, modem in omrežni vmesnik, v ZDA pa stane 1.000 dolarjev.

Pri analitični družbi IDC svarijo, da se Apple trenutno le stežka kosa s tekmeci, ki izdelujejo prenosnike PC. Za enako ceno je pri tekmecih namreč na voljo več pomnilnika, procesor Intel Celeron s frekvenco 2 GHz, zapisovalniki CD in bralniki DVD. Opozarjajo, da bi morali pri Applu v prenosnike vgraditi vsaj zapisovalnike in več pomnilnika. Po drugi plati je iBook manjši in lažji od neposrednih tekmecev v tem cenovnem segmentu, kar mu daje prednost.

Srednje zmogljivi iBook ima vgrajen procesor PowerPC G3 s taktom 900 MHz, 12,1-palčni zaslon LCD, 128 MB pomnilnika SDRAM, disk velikosti 40 GB, kombinirano enoto CD-RW/DVD, grafični procesor ATI Radeon z 32 MB pomnilnika, omrežni vmesnik in modem, za ceno 1.300 dolarjev. Najzmogljivejši prenosnik ima 14,1-palčni LCD in 256 MB pomnilnika. Prodaja računalnikov ibook je v zadnjih treh mesecih padla za 6 odstotkov, prihodki od prodaje iBookov pa so se zmanjšali za 16 odstotkov.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji