Objavljeno: 7.3.2014 01:00

Apple - največji davčni begunec

V časih, ko v naših krajih bolj ali neuspešno iščemo sledi za denarjem, ki je izpuhtel v davčne oaze, se v svetu povsem legalno dogajajo morda še večje, a sporne transakcije, ki bi jim lahko rekli tudi davčni beg. Tudi s strani tako uglednih podjetij, kot je Apple.

Revija Australian Financial Review je nedavno razkrila prakso mednarodnega prodajnega oddelka družbe Apple, ki na »kreativen« način upravlja z dobičkom in ga seli iz države v državo s ciljem, da bi plačali čim manj davkom specifični državi, prvenstveno pa v ZDA.

Nedavno so denimo iz svoje avstralske podružnice tako rekoč čez noč prenesli kar 8,1 milijard dolarjev iz države tam spodaj v zeleno oazo imenovano Irska. Rezultat je ta, da so v Avstraliji zato plačali le 0,7% davka, ki bi ga sicer morali zaradi ustvarjenega dobička.

Po trditvah avstralskih novinarjev naj bi Apple v mednarodnih družbah (izven ZDA) v zadnjih petih letih obrnil skoraj 100 milijard dolarjev! Izračunali so, da so od tega plačali le 50 dolarjev davka na vsakih 1.000 zasluženih dolarjev, kar je precej manj od tega, kar moramo navadni zemljani v svojih državah.

Apple na Irskem ne plača davka, ker je sedež družbe in upravljanja v Kaliforniji. V Kaliforniji pa ne plačajo davka, ker tamkajšnja davčna uprava kot osnovo gleda sedež podjetja, kjer se nahaja denar. Vse torej povsem zakonito. Toda ali je moralno sprejemljivo?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji