Objavljeno: 13.5.2002

Apple napoveduje novo različico OS X

V uvodu v tradicionalno Applovo konferenco za razvijalce v kalifornijskem San Joseju (WWDC) je Applov direktor Steve Jobs simbolično pokopal >>klasični<< operacijski sistem MacOS (9.x), ki naj bi bil, vsaj kar se razvijalcev tiče, mrtev. Kot zgled podjetja, ki piše programe le še za OS X, je navedel kar Microsoft. Nato je predstavil novo različico operacijskega sistema OS X s kodnim imenom Jaguar, ki bo predvidoma izšla konec letošnjega poletja. Jaguar bo vseboval precej novosti in izboljšav delovanja. Datotečnemu brskalniku Finder bodo dodali večnitno delovanje in vgradili iskalni sistem. Priložena mu bo nova, tretja različica priljubljenega iskalnika Sherlock.

Grafični podsistem Quartz bodo popolnoma prenovili in ga preimenovali v QuartzExtreme. V operacijski sistem bo vgrajen program za takojšnje sporočanje, iChat, ki bo združljiv z odjemalcem za takojšnje sporočanje pri največjem ameriškem ponudniku dostopa AOL. iChat bo integriran v prenovljena programa Mail in AddressBook. Jaguar bo vseboval dolgo pričakovano tehnologijo Inkwell. Ta bo omogočala uporabnikom, da bodo vnašali besedilo s pisalom v vseh programih, ki vnos pričakujejo. V Jaguarja bo vgrajena tudi nova večpredstavnostna tehnologija, QuickTime 6, ki je bila sicer dokončana že prej, a še ni dostopna javnosti zaradi nejasnosti okoli licenciranja tehnologije MPEG-4. Med najpomembnejše novosti v QuickTime 6 spadajo kodek za stiskanje in predvajanje vsebin v zapisu MPEG-4, podpora zvočnemu zapisu AAC in videozapisu DVC Pro.

Naslednja novost v Jaguarju je Rendezvous, sistem za medsebojno prepoznavanje računalnikov in drugih naprav v omrežjih IP (ethernet in AirPort), ki ga Apple ponuja kot osnovo za prihodnji standard. Jaguarju bo dodan tudi paket orodij Unix Tools. Ta bo vseboval najnovejšo različico operacijskega sistema FreeBSD (4.4), novi prevajalnik GCC 3, podporo za protokola IPv6 in IPSec ter Windows Support za izboljšano združljivost Macov z okenskimi omrežji (s protokolom SMB).

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji