Objavljeno: 13.10.2003

Apple objavil MacOS X Panther

Nova različica operacijskega sistema za osebne računalnike Apple Macintosh bo na voljo za nakup konec oktobra. MacOS X 10.3 z delovnim imenom Panther prinaša čez 150 novosti, med katerimi so najpomembnejše povsem novi program za delo z datotekami in iskalnik Finder, nov sistem odpiranja oken Expose ter novo orodje za videokonference iChatAV. Podobno kot sistem Windows XP nova različica MacOSa omogoča hitro preklapljanje med različnimi uporabniki na istem računalniku brez potrebe po odjavi in zapiranju programov.

FileVault uporablja najnovejše 128-bitne algoritme za šifriranje datotek shranjenih na disku. Prenovljeno je tudi orodje Font Book, ki omogoča sistemsko upravljanje in predogled pisav. Nov je pregledovalnik datotek PDF, ki je menda najhitrejši na svetu, podpira pa tudi nove različice standarda PDF. Program iDisk je zdaj del operacijskega sistema, omogoča pa sinhronizacijo podatkov med osebnim računalnikom (prenosnikom) in strežnikom.

Program za elektronski pošto Mail je dobil nova orodja za boj proti nezaželeni pošti in boljšo organizacijo sporočil v tematske skupine. Vgrajeni imenik med drugim zdaj omogoča tiskanje nalepk z naslovi ter obveščanje drugih uporabnikov o spremembah v osebnih podatkih. Novi poštni odjemalec je poleg vsega pripravljen za povezavo na poštne strežnike Microsoft Exchange.

MacOS X 10.3 precej bolje sodeluje z drugimi sistemi, saj lahko imenike in datoteke na operacijskih sistemih Windows in Unix (NFS) pregledujemo in uporabljamo enako kot druga omrežna sredstva. Izboljšali so podporo za nove knjižnice z oprto kodo, IPv6, Kerberos in pohitrili dostop do NFS datotečnih sistemov. Seveda pa novi MacOS vsebuje tudi zadnje različice večpredstavnih programov iSyny, iCal, iPhoto, iMovie in iTunes kot tudi spletni brskalnik Safari.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji