Objavljeno: 15.4.2005

Apple odlično, IBM in Sun pod pričakovanji

Trojica velikanov je na isti dan predstavila poslovne rezultate za prvo četrtletje 2005. Najbolje se je odrezalo podjetje Apple, ki je v tem obdobju zabeležilo skoraj rekordno rast, tako dobička, kot celotnega prometa iz poslovanja. V treh mesecih so ustvarili 3,24 milijarde dolarjev prometa in 290 milijonov dolarjev dobička, kar je občutno več kot 1,91 milijarde dolarjev prometa in 46 milijonov dolarjev dobička v enakem obdobju lanskega leta. V prvem četrtletju je Apple prodal rekordno število predvajalnikov iPod, kar 5,3 milijona enot, celo več kot v zadnjem četrtletju 2004, ki je za to področje tradicionalno najmočnejše zaradi prednovoletnih nakupov. Poleg predvajalnikov iPod je Apple zelo dobro prodajale tudi osebne računalnike Macintosh, kjer so prodali 1,07 milijona primerkov.

IBM ima po drugi strani nekaj manj razlogov za veselje. Čeprav so promet in dobiček povečali za okoli 3% glede na predhodno obdobje, so s prometom 22,9 milijarde dolarjev dosegli manj od pričakovanih in napovedovanih 23,65 milijarde dolarjev. Dobiček se je iz 1,36 milijarde dvignil na 1,41 milijarde dolarjev. IBM je imel predvsem relativno slab zaključek četrtletja, zlasti na tujih trgih, v Evropi in na Japonskem. Najbolje so se odrezali v oddelku za storitve (+7%), sledi pa oddelek za programsko opremo (+2), medtem ko je prodaja strojne opreme ostala praktično na isti ravni kot v prejšnjem četrtletju.

Od trojice so najbolj zaskrbljeni v podjetju Sun, kjer so zabeležili tako krčenje prodaje, kot tudi izgubo namesto dobička. Prodaja se je v prvem četrtletju zmanjšala iz 2,65 milijarde na 2,63 milijarde dolarjev, ob tem pa so zabeležili tudi majhno izgubo v višini 9 milijonov dolarjev. Pri Sunu so v lanskem letu močno investirali v nove programske izdelke in strežniki na osnovi AMD-jeve tehnologije, vendar se kot kaži rezultati teh aktivnosti še ne kažejo v celotnem znesku. Kljub temu so optimistični saj so prodajo strežnikov s procesorji Opteron uspeli potrojiti na okoli 12.000 enot.

http://www.apple.com

http://www.ibm.com

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji