Objavljeno: 9.9.1999

Apple PowerMac G4

Apple je na konferenci Seybold priredil manjše presenečenje in predstavil novi rod računalnikov PowerMac, zasnovanih na procesorjih PowerPC G4 (uradna oznaka je PowerPC 7400).

Novi procesor je precej hitrejši od sedanjih modelov PowerPC G3, vsebuje pa tudi 1 MB velik drugostopenjski predpomnilnik in nabor ukazov AltiVec za pospeševanje večpredstavnih operacij. Sistemsko vodilo deluje s hitrostjo 100 MHz, kar omogoča podatkovno prepustnost v višini 800 MB/s, vodilo do pomnilnika pa je široko 128 bitov. Vsi sistemi so opremljeni z dvema vmesnikoma USB, omrežnim vmesnikom Ethernet s hitrostjo 100 Mb/s ter vmesniki IEEE-1394 (Firewire). Pomnilnik lahko razširimo do 1,5 GB, za razširitve pa so na voljo tudi štiri podnožja PCI.

Novi sistemi bodo na voljo s procesorjih pri hitrosti 400, 450 in 500 MHz, cene pa se bodo gibale med 2500 dolarji za sistem s procesorjem PowerPC G4 400, 64 MB RAM, 10 GB diskom in enoto CD-ROM ter 3500 dolarji za sistem s procesorjem PowerPC G4 500, 256 MB RAM, 27 GB diskom in enoto DVD-RAM. Manjši sistem nima podpore za vodilo AGP, močnejša sistema pa vsebujeta tudi podporo za vodilo AGP 2x. Apple v nove računalnike vgrajuje grafično kartico ATI Rage 128.

Apple trdi, da je PowerMac G4 prvi osebni računalnik, ki dosega zmogljivosti superračunalnika. Po navedbah podjetja je najzmogljivejša različica 2,94-krat hitrejša od procesorja Pentium III s hitrostjo 600 MHz, poleg tega presega procesorsko hitrost 1 Gflops (milijardo ukazov z plavajočo vejico na sekundo), s čimer so naleteli na zanimivo oviro. Po obstoječi ameriški zakonodaji tako hitrih računalnikov ni dovoljeno izvažati, ker so obravnavani so kot orožje(!!!). Pri Applu so to učinkovito izkoristili v reklamne namene. V resnici je Apple moral najprej predstaviti sistem in je šele s tem izpolnil pogoje za prošnjo o oprostitvi prepovedi, ki jo bo najbrž v kratkem tudi dobil. Poleg tega prepoved izhaja iz zastarelega ameriškega zakona, ki ga bo ameriški senat menda razveljavil že v začetku naslednjega leta.

Apple meni, da se novim vrhunskim PowerMacom odlično poda novi, kar 22-palčni monitor LCD v formatu 16:9, ki so ga imenovali Apple Cinema Display. Monitor, ki je največji tovrstni izdelek s tekočimi kristali, zmore prikazati sliko, ki po velikosti ustreza 24-palčnim monitorjem s katodno cevjo, zmore pa ločljivost 1600 x 1024 pik. Povrh vsega ima vgrajen razdelilnik za naprave USB. Orjaški zaslon je namenjen profesionalnim uporabnikom, stane pa kar 4000 dolarjev. Na voljo bo oktobra.

Direktor družbe Steve Jobs je na konferenci spregovoril tudi o novi različici operacijskega sistema, MacOS 9, ki bo pripravljena predvidoma konec oktobra. Novosti je čez 50, med njimi pa so prijava na sistem s pomočjo razpoznave glasu, novi iskalnik Sherlock ki bo znal hkrati iskati podatke prek več spletnih iskalnikov, izboljšana podpora za povezavo v omrežja, predvsem za skupinsko delo v krajevnem omrežju ter po intreneta.

Javnost je novosti sprejela z navdušenjem, kar dokazuje tudi dogajanje na finančnem trgu. Nekaj dni po predstavitvi zadnjih novosti so namreč delnice družbe Apple dosegle 73,5 dolarjev, kar je najvišja vrednost v zgodovini tega podjetja. Mnogi se ob tem spominjajo najnižje točke, le 13 dolarjev za delnico, ki jo Apple dosegel leta 1997 pod vodstvom tedanjega Gila Amelia.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji