Objavljeno: 30.4.2002

Apple predstavlja eMac ter novi PowerBook G4

Apple je tik pred prvomajskimi prazniki predstavil dve pomembni novosti. Prva je novi računalnik z imenom eMac, ki ga Apple namenja zlasti izobraževalnim ustanovam. O tem računalniku se je sicer že dalj časa govorilo, le da so ugibanja o novincu govorili kot o novem modelu računalnikov iMac. Računalnik ima tako kot računalniki iMac vse dele, vključno z monitorjem vgrajene v isto ohišje, le da je v primerjavi z nekdanjimi iMaci zdaj ta večji - po diagonali meri 17 palcev in nudi prikaz slike z ločljivostjo 1280 x 960 pik. Računalnik poganja procesor PowerPC G4 s taktom 700 MHz, s čimer je postal eMac najcenejši izdelek z procesorjem G4, saj v ZDA stane okroglo 1.000 dolarjev.

Zanimivo, da je novi eMac kljub večjemu zaslonu celo nekoliko tanjši od nekdanjih iMacov. Med osnovno opremo sodijo še 40 GB velik disk, 128 MB velik pomnilnik, omrežni vmesnik in modem, vgrajenih pa je kar 5 vtičnic USB ter vmesnik firewire. Za grafiko skrbi procesor nVidia GeForce2 MX z 32 MB velikim pomnilnikom DDR DRAM, za zvok pa zvočna kartica z 16-wattnim ojačevalnikom. eMaca je mogoče razširiti tudi z brezžičnim vmesnikom AirPort, kupec lahko izbira med enoto CD-ROM in kombinirano enoto DVD-ROM/CD-RW. Žal za zdaj eMac ostaja v prodaji le za izobraževalne ustanove v ZDA in v Kanadi.

Apple je tudi precej prenovil svoj najzmogljivejši prenosnik - PowerBook G4. Prenosnik ima zdaj hitrejši procesor PowerPC G4 (800 MHz in z 1 MB velikim tretjenivojskim predpomnilnikom) ter 15,2-palčni zaslon, ki zdaj nudi ločljivost 1280 x 854 pik (razmerje 16:9). Prenosnik ima tudi dve novosti, ki jih za zdaj ne ponuja še nobeden tekmec - digitalni grafični izhod DVI (Apple je obenem predstavil DVI-ADC pretvornik za priključitev na obstoječe monitorje) ter omrežni vmesnik s podporo hitrosti kar 1 Gb/s! Novost je tudi novi grafični procesor ATI Mobility Radeon 7500 z 32 MB velikim grafičnim pomnilnikom. Pomnilnik je v osnovi velik od 256 MB do 512 MB, disk od 30 do 40 GB, vgrajena pa je kombinirana enota DVD-ROM/CD-RW. Z vsemi novostmi naj bi bil po trditvah proizvajalca za tretjino zmogljivejši od prenosnikov opremljenih s Intelovimi Pentiumi 4 s taktom 1,7 GHz. PowerBook G4 s procesorjem pri 800 MHz stane v ZDA 3.200 dolarjev. Na voljo je tudi rahlo šibkejši model z 256 MB RAM, 30 GB diskom in procesorjem G4 s taktom 667 GHz, ki stane 2.500 dolarjev.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji