Objavljeno: 7.6.2010

Apple predstavlja iPhone 4

Apple je svoji tradicionalni razvojni konferenci WWDC razkril tančico nad četrto generacijo mobilnega telefona Apple iPhone. Novi model je tanjši, bolje opremljen, z zmogljivejšim akumulatorjem, predvsem pa novim operacijskim sistemom iPhone OS 4.0, preimenovan v iOS 4, ki prinaša toliko pričakovano podporo za večopravilno delovanje ter 100 drugih izboljšav in novosti.

Novi iPhone je tudi na videz drugačen od predhodnika in ima zadnjo stran ploske in ne ukrivljene oblike, kot dosedanji telefoni. Prednjo in zanjo stran prekriva posebno silikatno steklo, stranice pa so iz nerjavečega jekla, ki hkrati služi tudi kot antena in celoti daje trdnost.

Navdušuje zaslon Retina Display, ki je še naprej 3,5-palčni, a so mu podvojili ločljivost v obe smeri, tako da doseže zavidljivih 960 x 640 pik, oziroma gostoto 326 pik na palec, kar je na meji tega, kar še loči človeško oko. Hkrati je zaslon tipa IPS s kontrastom 800:1, kar omogoča izvrstno berljivost tudi pri dnevni svetlobi.

Novost je video kamera na prednji strani fotoaparata, ki je namenjena videokonferenčnim povezavam med uporabniki, ki zmore snemati video posnetke v visoki ločljivosti 720 s 30 slikami na sekundo. Izboljšali so tudi že doslej vgrajen fotoaparat, ki ima ločljivost 5 milijonov pik, nove leče, bliskavico LED in 5-kratni digitalni zum.

25% tanjše ohišje (zdaj le še 9,3 mm) kot pri dosedanjih modelih ni oviralo inženirjev, da bi izboljšali trajanje delovanja, saj so kljub vsemu v telefon uspeli vgraditi 16% večji akumulator. Ta zdaj zmore 7 ur pogovorov, 6 ur brskanja po spletu prek povezave 3G, 10 ur uporabe spleta prek vmesnika Wi-Fi in 40 ur poslušanja glasbe.

Omeniti velja, da je v telefonu iPhone 4 vgrajen novejši Wi-Fi vmesnik 802.11n, kar omogoča še hitrejši prenos podatkov, kjer je to na voljo. Vgrajen je procesor A4, torej enak kot pri pomladi predstavljenem iPadu.

S programske plati je največja novost iOS 4, ki prinaša zmožnost izvajanja več programov naenkrat. Podrobnosti o njem so znane že od aprila, zato je morda smiselno omeniti nove aplikacije zanj. Novost je urejevalnik iMovie, ki omogoča preprosto montažo video posnetkov kar na samem telefonu in to v visoki ločljivosti (proti doplačili 4,99 dolarja). Privzeti iskalnik je zdaj, zanimivo, lahko tudi Microsoftov Bing (poleg Googla in Yahooja). iPadov bralnik in trgovina knjig iBooks bo kmalu uporabnikom na voljo kot brezplačna aplikacija tudi za iPhone.

S programske plati so zdaj s kombinacijo žiroskopa, merilnika pospeškov in kompasa pripravili novi programski vmesnik "Core Motion", ki bo omogočal krmiljenje programov (zlasti iger) v šestih smereh. Ena izmed zanimivih novosti je tudi aplikacija FaceTime, ki omogoča hitre videokonferenčne povezave, za zdaj le prek vmesnikov Wi-Fi (nič 3G!), pri čemer lahko uporabimo prednjo ali zanjo video kamero za posredovanje informacij drugim. Navdušuje zasnova na odprtih standardih SIP, H.264 in AAC, kar pomeni, da bodo mogoče povezave tudi z drugimi videokonferenčnimi sistemi.

Apple iPhone 4 bo mogoče kupiti v črni ali beli izvedbi, za 16 GB model bo potrebno odšteti 199 dolarjev, za 32 GB model pa 299 dolarjev. V ZDA, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji in na Japonskem bodo začeli s prodajo 24 junija, drugod po svetu s približno mesecem dni zamika. Dosedanjemu modelu 3GS so znižali ceno na 99 dolarjev, druga generacija 3G pa gre zdaj dokončno v pokoj.

http://www.apple.com/iphone

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji