Objavljeno: 26.2.2009

Apple predstavlja Safari 4

Apple je predstavil razvojno različico brskalnika Safari 4, za katerega trdijo, da je trenutno najhitrejši spletni brskalnik, s sabo pa prinaša kopico zanimivih inovacij. Pri Applu trdijo, da je 4.0 kar 4,2-krat hitrejši od predhodnika Safari 3 pri izvajanju ukazov JavaScript, ob tem pa je tudi okoli 3-krat hitrejši od Firefoxa 3 in Internet Explorerja 7. Hitrejši je tudi od nove razvojne različice Firefoxa 3.1, ki pa ima precej težav s stabilnostjo.

Hitrost pa ni edina zanimiva novost brskalnika Safari 4. Nova lastnost Top Sites omogoča grafično zelo privlačen, na videz tridimenzionalen pogled na najbolj pogosto obiskane strani, spremenjene strani od zadnjega ogleda pa so posebej označene. Funkcija Cover Flow omogoča grafično listanje med v preteklosti obiskanimi stranmi in zaznamki, po zgodovini pa lahko sedaj iščemo podatke, med drugim tudi besedila na posameznih straneh. Brskalnik omogoča celozaslonsko zumiranje, kjer tudi pri povečavi ohranja grafično in oblikovno zvestobo osnovne strani.

Safari 4 prinaša še podporo za HTML 5 in podporo za uporabo spletnih aplikacij brez povezave na internet. Kot prvi brskalnik prinaša podporo za napredne učinke CSS kot svetlobni odboji, barvni prehodi in precizne maske. Kljub tem novostim je hkrati prvi, ki je uspešno opravil test Acid3, s katerem preverjajo skladnost s standardi CSS, JavaScript, XML in SVG.

Kot že dosedanje različice je Safari 4 zasnovan na jedru Nitro in ogrodju Apple WebKit, ki ga uporabljajo tudi nekateri znani tekmeci, na prvem mestu Google Chrome in platforma Google Android, pa tudi Nokia S60 in Palm WebOS. Deluje tako v okolju Mac OS kot Windows, dodatno pa tudi na mobilnih napravah Apple iPhone in Apple iPod Touch. Žal nekatere pričakovane novosti še vedno niso našle mesto v novi različici brskalnika, na prvem mestu podpora za razširitve in dodatke, po vzoru Firefoxa.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji