Objavljeno: 25.8.2012

Apple premagal Samsunga

Apple je dosegel prelomno zmago v ta hip najbolj odmevnem sodnem procesu glede kršenja patentnih pravic, ki je potekal v zadnjih tednih v ZDA. Po skoraj 21 urah razprave je porota določila, da je Samsung kršil veljavne patente družbe Apple (pet od šestih navedenih v obtožnici) in mora zaradi tega plačati 1,05 milijarde dolarjev odškodnine.

Ta znesek je sicer precej nižji od zahtevanih 2,75 milijarde dolarjev, kolikor je bilo navedeno v obtožnici, vendar je za Apple kljub temu izredno pomembna zmaga. Tudi zaradi tega, ker je poroto hkrati določila, da Apple ni kršil Samsungovih patentov, kar je ta trdil v protitožbi.

S tem se je končal eden najbolj vsebinsko mučnih procesov z dokazili v gradivi, ki sta jih sodišče in porota komaj razumela. Hkrati je na površje in v javnost prinesel številne podrobnosti v procesu snovanja mobilnih naprav, kar je bilo doslej javnosti prikrito. Proces je sicer potekal v nenehnem prizadevanju sodišča, da bi stranki našli sporazumno rešitev, vendar nihče na to ni pristal. Najbrž tudi zaradi tega, ker so želeli doseči precedens na področju, ki je še kako pomembno za poslovanje posamezne korporacije (patentne pravice).

Trenutno razsodbo je treba kljub vsemu jemati s pridržkom - Samsung ima še vedno na voljo cel kup pravnih sredstev, med drugim možnost pritožbe, kar bo brez dvoma storil. Kratkoročno se za kupce ne bo najbrž zgodilo nič posebnega, utegne pa to pomeniti, da bo Samsung moral odločno spremeniti obliko svojih tablic in telefonov, če se želi izogniti sodnim prepovednim prodaje v ZDA, pa tudi v drugih državah.

Poleg tega se je treba spomniti, da patentna tožba v ZDA ni edini sodni proces med družbama in da se utegnejo sodbe v drugih državah razlikovati. Skoraj sočasno se je denimo končal sponi proces v Južni Koreji, kjer je sodišče ugotovilo, da sta obe strani kršili patente nasprotne strani. Apple morda zato Samsungu plačati odškodnino v višini približno 17.625 dolarjev, Samsung pa Applu 22.034 dolarjev.

http://www.apple.com

http://www.samsung.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji