Objavljeno: 6.9.2007

Apple prenavlja družino iPod

Po pričakovanjih je Apple predstavil nove modele večpredstavnih predvajalnikov iPod, s katerimi dviguje zmogljivost in uvaja nove funkcije v povezavi s partnerji. Povsem nov model v družini iPod je model iPod Touch, ki pa je v bistvu stari znanec javnosti. V bistvu ni nič drugega kot zdaj že znameniti iPhone, le da so tokrat odstranili vse telefonske funkcije. Ostali so popolna večpredstavna funkcionalnost, spletni brskalnik, velik zaslon občutljiv na dotik in zlasti vgrajen vmesnik Wi-Fi. Apple iPod Touch bo na voljo v različicah z 8 GB pomnilnika (300 dolarjev) in 16 GB (400 dolarjev).

Apple iPod Touch.

Prav glede brezžične povezljivosti je Apple objavil dve pomembni novosti. Prva je iTunes Wi-Fi Music Store, spletna trgovina za elektronsko glasbo, ki je dosegljiva neposredno iz samega predvajalnika in omrežja Wi-Fi. Ko uporabnik predvajalnik s tako kupljenimi vsebinami zopet priključi na osebni računalnik, se vsebine samodejno sinhronizirajo z osebno knjižnico iTunes. Na tem področju je Apple sklenil tudi ekskluzivno pogodbo z omrežjem kavarn Starbucks, kjer bodo uporabniki Wi-Fi iPodov in iPhonov deležni še posebnih ugodnosti. Predvajalniki bodo denimo samodejno razpoznali brezplačno omrežje in ponudili možnost nakupa glasbe, vključno s posebno ponudbo "Now Playing", kjer se bo na spletni trgovini prikazal naslov skladbe, ki jo trenutno predvaja posamezna kavarna. V prvem koraku bo s temi zmožnostmi opremljenih okoli 600 kavarn v New Yorku in Seattlu.

Povsem nov je tudi predvajalnik iPod Nano, ki je zadržal enako ime, vendar ima spremenjeno obliko, hkrati pa je najmanjši predvajalnik družbe Apple, ki je sposoben odslej predvajati tudi video posnetke. V ta namen so mu vgradili večji, 2-palčni zaslon, ki premore ločljivost kar 320 x 240 pik. Novost je tudi funkcija Cover Flow, s katero se lahko uporabniki premikajo po naslovnici albumov, kot bi imeli v rokah škatlo CD-ja. Za zabavo so vgradili v predvajalnik tudi nekaj video igric. Ipod Nano bo odslej na voljo v različici s 4 GB (cena 150 dolarjev) oziroma 8 GB (200 dolarjev).

Apple iPod Nano.

Tretja novost je iPod Classic, ki je nekako po pričakovanjih dobil večji disk. Največji iPod ima zdaj vgrajen disk velikosti kar 160 GB, kar je povsem dovolj za hrambo skoraj 40.000 skladb, najbrž več, kot jih lahko ima kdorkoli. Seveda pa zna predvajati tudi video posnetke, disk pa zadostuje za okoli 200 ur video gradiva. Ohišje je še naprej kovinsko, le da so tokrat uporabili nekoliko bolj brušen aluminij. Kljub večjemu disku je novi Classic celo nekoliko tanjši od predhodnika. Podobno kot iPod Nano ima vgrajene video igre in funkcijo Cover Flow. Zanj bo potrebno odšteti 350 dolarjev, še naprej pa bo na voljo različica z 80 GB, ki bo stala 250 dolarjev.

Apple iPod Classic.

Za konec pa še novica, ki bo mnoge razveselila, obstoječe uporabnike telefona iPhona pa nekoliko razžalostila. Apple je drastično znižal ceno telefonov iPhone, kjer bo model z 8 GB pomnilnikom stal 400 dolarjev namesto dosedanjih 600. Postopoma tudi ukinjajo model s 4 GB, ki bo v prodaji do porabe zalog. Apple s tem računa, da bo še pospešil prodajo, zlasti v predprazničnem obdobju, ko se največ ljudi odloča za elektronske "igrače". Malo manj bo navdušenih dosedanjih skoraj milijon (predvidoma konec septembra) uporabnikov iPhona, ki so zaradi neučakanosti plačali tretjino višjo ceno.

http://www.apple.om.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji