Objavljeno: 10.4.2003

Apple prenavlja video podporo

Podjetje Apple je predstavilo kar tri nove programske opreme, ki zagotavljajo profesionalno obdelavo video posnetkov. Prva novost je četrta različica znanega paketa Final Cut Pro, ki je namenjena profesionalni montaži video posnetkov na računalnikih Apple Macintosh. Različica 4.0 prinaša kar okoli 300 novosti, med katerimi je prenovljen uporabniški vmesnik, nova orodja za uporabo video učinkov v realnem času RT Extreme ter podpora za nove zapise namenjene profesionalni rabi, ki ne uporabljajo kompresije podatkov. Final Cut Pro 4.0 uporablja tudi novo knjižnico za procesiranje s 32-bitno plavajočo vejico pri posameznem video kanalu, kar zagotavlja hitro in natančno obdelavo video posnetkov.

Poleg osnovnega video urejevalnika ima Final Cut Pro odslej priložene tri povsem nove module in sicer Live Type za izdelavo podnapisov, Soundtrack za obdelavo in pripravo zvočne podlage ter Compressor, ki skrbi za samodejno pretvorbo in obdelavo zapisov v neinteraktivnem načinu. S pomočjo programa je mogoče izdelovati video posnetke s kvaliteto klasičnega filma, na voljo pa so tudi pretvorbe v zapise HDTV, MPEG-2 IN MPEG-4. Pri uporabi zapisov s kompresijo program zna uporabljati tehnologijo spremenljivega pretoka podatkov (VBR), ki zagotavlja vselej najboljše razmerje med kvaliteto in stopnjo kompresije. Cena paketa je 1000 dolarjev, za nadgradnje pa je treba odšteti 400 dolarjev.

Druga novost iz družbe Apple je programski paket Shake 3, ki ponuja izdelavo in animacijo 3D scen, predvsem pa izdelavo učinkov v kombinaciji z video posnetki. Zanimivo je to, da je program prirejen za operacijski sistem MacOS, pa tudi Linux in IRIX, kar pomeni, da deluje na različnih platformah. Med novostmi je predvsem podpora za najzahtevnejše projekte, kjer za senčenje in pripravo učinkov lahko uporabimo gruče z večjim številom računalnikov, kot so PowerMac G4 in strežniki Apple Xserve. Številni učinki zato delujejo v realnem času in so zato uporabni tudi v TV oddajah, ki se odvijajo v živo. Tem strankam je primerna tudi cena - 5000 dolarjev za okolje MacOS X in 10.000 dolarjev za ostale platforme, pri čemer je treba računati še na 1.500 dolarjev letno za vzdrževanje.

Precej širši množici uporabnikov je namenjena tretja novost - paket DVD Studio Pro 2, ki omogoča polprofesionalno in profesionalno pripravo gradiva za plošče DVD. Paket je doživel temeljito prenovo uporabniškega vmesnika, pridobil nov urejevalnik sledi ponazorjenih na časovni osi, prenovili pa so tudi kodirnik za posnetke MPEG-2, urejevalnik menujev ter orodja za obdelavo zvoka. DVD Studio Pro 2 je tako postal idealni dodatek za video urejevalnik Final Cut Pro 4, s čimer kupec dobi popoln nabor orodij za pripravo posnetkov od snemanja do izdelave nosilcev za množično distribucijo. Cena tega paketa je 500 dolarjev.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji