Objavljeno: 22.5.2011

Apple pripravlja glasbo v oblaku

Sodeč po informacijah iz finančnih krogov naj bi bil Apple tik pred predstavitvijo nove spletne storitve, hrambe glasbe v lasti uporabnikov na spletnih strežnikih v oblaku. S tem korakom naj bi Apple odgovoril na podobne storitve glavnih tekmecev, družb Amazon in Google.

Toda v primerjavi s tekmeci bo, kot kaže, Apple imel pomembno prednost - dovoljenje glasbenih založb. Sodeč po Bloombergu naj bi si Apple že zagotovil podporo založb Warner Music Group, EMI Music in nedavno tudi Sony Music. Če to drži, potem med večjimi založniki manjka samo še podpora Universal Music Group, nekateri viri pa navajajo, da so tudi tu že blizu sklenitve dogovora.

Amazon in Google medtem nudita storitve brez dovoljenja založb, kar utegne imeti posledice na daljši rok. Čeprav založbe javno niso komentirale novih glasbenih storitev v oblaku, ki nimajo sklenjenih licenčnih pogodb, to še ne pomeni, da v prihodnosti ne bodo ukrepale, še posebej, če bi z Applom sklenile licenčne pogodbe. Vprašanje pa je tudi, ali bodo kasneje sploh voljne skleniti dogovor s kršitelji. Googlov poizkus, da bi skušal narediti dogovor, traja že več kot leto dni, a brez uspeha.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji