Objavljeno: 3.6.2012

Apple pripravlja iOS 6

Na bližajoči konferenci World Wide Developer Conference 2012 (WWDC) naj bi Apple predstavil novo različico operacijskega sistema iOS, čeprav je hkrati zelo verjetno, da ob tem ne bo predstavljena nobena nova naprava. Po nekaterih virih naj bi iOS 6 najprej objavili in preizkusili na obstoječih mobilnih napravah, nato pa bodo jeseni na tej osnovi predstavili telefon iPhone 5 in najbrž novi, manjši iPad mini.

Kljub bližajočemu datumu konference je o iOS 6 zelo malo znanega, kar odraža Applovo še okrepljeno prizadevanje, da lastne načrte zadrži kot popolno skrivnost. Ne glede na to, pa na internetu kar mrgolijo bolj ali manj natančna ugibanja, od katerih nekatera prihajajo menda iz zanesljivih virov. Najbolj v ospredju je trditev, da bo Apple v iOS 6 elektronski zemljevid Google Maps nadomestil z lastno tehnologijo Apple Maps. Ta naj bi med drugim omogočala 3D pogled, kot ga še nismo srečali v nobenem spletnem zemljevidu doslej. Znano je, da je Apple v preteklih letih kupil nekaj manjših ponudnikov, ki so prinesli potrebne tehnologije v Applove razvojne oddelke.

Prav tako lahko pričakujemo razvoj tehnologije razpoznave in sinteze govora Siri, o čemer je namignil tudi prvi mož družbe, Tim Cook v nedavnih intervjujih, čeprav brez razlage podobnosti. Menda naj bi funkcije pomočnice Siri odprli tudi zunanjim programom (prek funkcij API), kot so denimo navigacijska orodja. Pomembna novost naj bi bila sistemska integracija z družabnim omrežjem Facebook, kar pomeni, da bodo objave, pregledovanje in druge funkcije na voljo vsem programom na iOS.

Skoraj zagotovo lahko pričakujemo naslednjo stopnjo razvoja in povezav s spletnimi storitvami iCloud. Omenjajo možnost neomejene hrambe digitalnih fotografij z možnostjo komentiranja in drugih funkcij po vzoru priljubljenega programa Instagram. Verjetno pa bo novosti v navezavi iCloud še več.

Govora je tudi o možnosti, da bi iOS 6 podpiral več uporabniških računov na isti napravi, kar bi prav prišlo zlasti v družinskem okolju. Zanimiv je tudi namig, čeprav se ta zdi malo verjeten, da bi iOS omogočal uporabo do štirih programov naenkrat na zaslonu, neke vrste "oken" v pomanjšanem ogledu, predvsem za lažji prenos podatkov med programi.

Nazadnje, če je verjeti napovedim, naj bi dočakali novo različico programa iTunes, ki bo doživel celovito (in že dolgo potrebno) prenovo, omogočal pa bo med drugim integracijo z nekaterimi spletnimi storitvami in programi.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji